Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
BAYAZID (Ali Riza)
Asker ressamlardan, 1883 de İstanbulda doğmuştur, Kolağası Konyalı Mehmed Efendinin oğludur, ailesi memleketinde Kurşuncular diye mâruftur; Kuleli Askeri îdâdisini bitirmiş, 1907 de de Harbiye mektebinden mezun olmuştur.
Resme karşı olan ilk istidâdı daha çocukluğunda görülmüştür. Harbiye mektebi resim atölyesinde de ressam Ali Riza Bey ile Halil Paşanın talebesi olarak inkişaf etmiştir; öyle ki sınıfında “Ressam Riza” diye anılmaya başlamıştır. Harbiyeyi bitirince mülâzim rütbesi ile Manastırdakı 3. Avcı Taburuna verilmiş, meşrûtiyetin ilânı sıralarında, resimdeki kaabiliyeti nazarı dikkate alınarak Manastır Askerî Rüşdiyesi ile İdâdisine resim muallimi tayin edilmiş, ayni zamanda bu vilâyet mekrezindeki mülkiye rüşdiyesi ile idâdisinde ve muallim mektebinde resim muallimliği yapmış, bu askerî ve sivil mekteblerde hendese dersleri de okutmuş ve 1911 yılına kadar Manastırda kalmıştır; bu tarihde İstanbula çağrılarak Fâtih Askeri Rüşdiyesi resim muallimliğine tâyin edilmiştir. Balkan Harbinde ordu emrine alınarak harbe iştirak etmiş, harbdan sonra açılan bir imtihanı kazanarak Erkânı Harbiyei Umumiye harita şubesinin topografya kısmına girmiş ve bir harita zâbiti olarak Türkiyenin hemen her tarafını gezib görmek fırsatını elde etmiştir; ki otuz iki sene süren bu vazifesinin hâtıra...
⇓ Read more...
Asker ressamlardan, 1883 de İstanbulda doğmuştur, Kolağası Konyalı Mehmed Efendinin oğludur, ailesi memleketinde Kurşuncular diye mâruftur; Kuleli Askeri îdâdisini bitirmiş, 1907 de de Harbiye mektebinden mezun olmuştur.
Resme karşı olan ilk istidâdı daha çocukluğunda görülmüştür. Harbiye mektebi resim atölyesinde de ressam Ali Riza Bey ile Halil Paşanın talebesi olarak inkişaf etmiştir; öyle ki sınıfında “Ressam Riza” diye anılmaya başlamıştır. Harbiyeyi bitirince mülâzim rütbesi ile Manastırdakı 3. Avcı Taburuna verilmiş, meşrûtiyetin ilânı sıralarında, resimdeki kaabiliyeti nazarı dikkate alınarak Manastır Askerî Rüşdiyesi ile İdâdisine resim muallimi tayin edilmiş, ayni zamanda bu vilâyet mekrezindeki mülkiye rüşdiyesi ile idâdisinde ve muallim mektebinde resim muallimliği yapmış, bu askerî ve sivil mekteblerde hendese dersleri de okutmuş ve 1911 yılına kadar Manastırda kalmıştır; bu tarihde İstanbula çağrılarak Fâtih Askeri Rüşdiyesi resim muallimliğine tâyin edilmiştir. Balkan Harbinde ordu emrine alınarak harbe iştirak etmiş, harbdan sonra açılan bir imtihanı kazanarak Erkânı Harbiyei Umumiye harita şubesinin topografya kısmına girmiş ve bir harita zâbiti olarak Türkiyenin hemen her tarafını gezib görmek fırsatını elde etmiştir; ki otuz iki sene süren bu vazifesinin hâtırası olarak kurşun kalem ve sulu boya ile zengin bir resim albomü vücuda getirmiştir. 1938 de harita yarbaylığından yaş haddine göre emekliye ayrılmıştır. Emekli olarak Harb Okulunda ve Yedek Subay Okulunda da Topografya muallimliği yapmıştır.
Ali Riza Bayazıd bilhassa kurşun kalemi ile yaptığı resimlerde hocası Ali Riza Beyin çok kıymetli bir muakkibi olmuştur; tereddudsüz bir “üstad” olarak tanınmıştır. Ressam Pertev Boyar “Türk Ressamları” adındaki eserinde, ki yukarıdaki mâlûmat da oradan alınmıştır, bu sanatkâr hakkında şunları yazıyor: “Sulu boyaları, hafif ve şeffaf renkleri ile onları seyredenleri teshir edecek güzellik ve incelikdedir. Yağlı boyalarında da bir renk çeşidi bolluğu içinde tabiatdan aldığı mevzularda kendi görüş ve sezişlerini de ilâve etmek sûretiyle eserlerine fırçasına has bir güzellik vermişdir. Bu eserlerle Türk ruhuna pek güzel hitab etmesini bilen üsdad 1944 de Ankarada Kutlu Gazinosunda, emekli üç arkadaşının iştirâki ile bir sergi açmış, buraya koyduğu memleket güzelliklerini gösteren eserleri ile büyük bir alâka ve takdir kazanmıştır. Bir sene sonra da 1945 de emekli ve muvazzaf ressam arkadaşlarının iştirâkı ile “Ressam Emekli Subaylar Birliği”ni kurmuştur; ve şahsen bu birliğin başkanı olarak büyük faaliyet göstermiş, her yıl Ankarada açılan sergilerle sanat âleminde ressam zâbitlerin kudret derecesini tebârüz ettirmiştir. Yine bu sanatkârın gayret ve himmeti ile 1910 da faaliyeti durmuş olan Harb Okulu Resim Atölyesi 1946 yılı başında yeniden kurulmuştur. Üstad Ali Riza Bayazıd hâlen bu atölyenin fahrî öğretmenidir”.
Pertev Boyar sanatkârın bâzı eserleri hakkında da şu notları kaydediyor:
Beyşehir Gölü (70X50, Harita Genel Müdürlüğünde), Millî Mücadele süvari keşif eri (50X70, Harb Okulunda) ; Pertek Kalesi (65X50, Cumhuriyet Halk Partisinde) ; Murad Nehri Köprüsü (65X50, Cumhuriyet Halk Partisinde) ; Millî Savaşda Batarya (50X70, Harb Okulunda) ; Marmarada mermer ocakları (45X50, Mâliye Bakanlığında) ; İstanbulda gurub (90X80, Ofis Genel Müdürlüğünde) ; Boğaz içinde Hisarlar (50X70, Harb Okulunda) ; Gölbaşı ve Sapanca (70X35, General Salih Omurtakda) ; Bir çeşmebaşı (70X35, General Ali Riza Artunkalda) ; Trabzon Kalesi (35X40, General Kâzım Özalpda) ; Meyadin Köyü, sulu boya (20X25, Hasan Âli Yücelde) ; Ali paşa Camii, sulu boya (35X40, Harb Okulunda).
Bibl.: Pertev Boyar, Türk Ressamları
Theme
Person
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Identifier
IAM040633
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Description
Volume 4, pages 2225-2226
Bibliography Note
Bibl.: Pertev Boyar, Türk Ressamları
Theme
Person
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.