Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
BALYAN (Karabet Amira)
Hassa Mimarı Kirkor Amira Balyan’ın oğludur. 1800 de İstanbul’da doğmuş ve 15 Kasım 1866 da İstanbulda vefat etmiştir. Beşiktaş Ermeni Mezarlığında medfundur. Mevkii ve şöhreti ile sanat bakımından taban tabana zıt olan mezartaşı ve kitabesi bugün mevcut değildir.
Karabet Kalfanın gençlik hayatı hakkında da bir bilgimiz yoktur. 1831 de, pederi Kirkor Amira’nın ölümünden sonra, Kazaz Artin’in tavassutu ile, eniştesi Ohannes Amira Serveryanla beraber yerine geçmiştir. 1832 de Yedikule Ermeni Hastahanesi, Kazaz Artin’in teşebbüsü ile inşa edilirken, eniştesiyle birlikde binanın kalfalığını ifa etmiştir. 1838 de Üsküdarda açılan “Cemaran” adlı zamanının en yüksek Ermeni mektebinin inşaasına 1836 da eniştesiyle beraber teşebbüs etmiştir. 1838 de, Beşiktaşdaki Ermeni kilisesini yeniden inşa ettirmiştir. Semtin mektebine ve fakirlere de büyük yardımda bulunmuştur. 1847 de, Patrikhanede ruhanî ve cismanî meclislerinin tesisinde bazı Ermeni ileri gelenleri ile birlikde mühim rol oynamış ve 1847, 1849, 1853 ve 1855 seçimlerinde Cismanî Meclisî âzalığında bulunmuştur. 1854 de, Yedikule Ermeni Hastahanesinin nezdinde açılan mektepte ziraat derslerinin tesisi için bin altın maddî yardımda bulunmuş ve müderrisliğe de Amasyan Agop Efendiyi getirmiştir. Fakat bu dersler ancak iki sene devam etmi...
⇓ Read more...
Hassa Mimarı Kirkor Amira Balyan’ın oğludur. 1800 de İstanbul’da doğmuş ve 15 Kasım 1866 da İstanbulda vefat etmiştir. Beşiktaş Ermeni Mezarlığında medfundur. Mevkii ve şöhreti ile sanat bakımından taban tabana zıt olan mezartaşı ve kitabesi bugün mevcut değildir.
Karabet Kalfanın gençlik hayatı hakkında da bir bilgimiz yoktur. 1831 de, pederi Kirkor Amira’nın ölümünden sonra, Kazaz Artin’in tavassutu ile, eniştesi Ohannes Amira Serveryanla beraber yerine geçmiştir. 1832 de Yedikule Ermeni Hastahanesi, Kazaz Artin’in teşebbüsü ile inşa edilirken, eniştesiyle birlikde binanın kalfalığını ifa etmiştir. 1838 de Üsküdarda açılan “Cemaran” adlı zamanının en yüksek Ermeni mektebinin inşaasına 1836 da eniştesiyle beraber teşebbüs etmiştir. 1838 de, Beşiktaşdaki Ermeni kilisesini yeniden inşa ettirmiştir. Semtin mektebine ve fakirlere de büyük yardımda bulunmuştur. 1847 de, Patrikhanede ruhanî ve cismanî meclislerinin tesisinde bazı Ermeni ileri gelenleri ile birlikde mühim rol oynamış ve 1847, 1849, 1853 ve 1855 seçimlerinde Cismanî Meclisî âzalığında bulunmuştur. 1854 de, Yedikule Ermeni Hastahanesinin nezdinde açılan mektepte ziraat derslerinin tesisi için bin altın maddî yardımda bulunmuş ve müderrisliğe de Amasyan Agop Efendiyi getirmiştir. Fakat bu dersler ancak iki sene devam etmiştir. 1858 de ise, Dadyan Boğos Beyle birlikde mezkûr Hastahanede bir ruhban mektebi açmıştır; fakat bu mektep de semeresiz kalmıştır. 1859 tarihli bir vasiyetname ile Yalova yakınında bulunan ve iyi irad getiren gayrı menkullerini, mezkûr mektebin ihtiyaçlarına hasredilmek üzere, Ermeni cemaatine vakfetmiştir. 1861 de işbu vasiyetname yerine getirilerek bunların idaresi önce Armaş Manastırına, 1866 da ise Kudüs Ermeni Patrikhanesine tevdi olunmuştur.
Karabet Amira, Sultan Mahmud, Abdülmecid ve Abdülâziz üç padişaha hizmette bulunmuştur. Eserlerinin mühim bir kısmında eniştesi Ohannes Amira Serveryan ve oğlu Nikoğos Beyle teşriki mesai yapmıştır. Bunların başlıcaları şunlardır:
Dolmabahçe Sarayı, Salıpazarı sahil sarayı (eski meclisi mebusan ve bugünkü Akademi binası), Eski Çırağan Sarayı, Ortaköy Camii, Eyupdaki Çiftesaraylar, Pangaltıda Harbiye Mektebi, Yıldızdaki eski köşk, Ayastefanos (Yeşilköy) köşkü, Sultan Mahmud’un ve Sultan Mecid’in Türbeleri, Terkos’a yakın Bahçeköy Valide bendleri, Bakırköydeki dokuma fabrikası, Zeytinburnundaki demir fabrikası, İzmit’de Hünkâr köşkü, İzmitteki Çuha fabrikası, Herekedeki Fabrikası, Bandırma karşısında Ermeni Köyündeki Surp Sarkis Kilisesi.
Karabet kalfa Ermeni mimarisini tetkik etmek üzere Ermenistan’ın eski payitahtlarından Ani’nin meşhur harabelerini ziyaret etmiş ve eserlerinde Ermeni mimarî uslûbundan da istifade etmiştir.
Karabet Amira Nazeni Babayanla evlenmiş ve on kadar evlâdı olmuştur. Bunlar meyanında ezcümle Nikoğos Bey Balyan, Sarkis Bey Balyan, Agop Bey Balyan, Simon Bey Balyan, Andon Bey Balyan (1825-1889) ve Kirkor Bey Balyan bulunmaktadır.
Karabet Amira Balyan sağlığında resmini çektirmemiştir. Mevcut portresi, ölümünden sonra bir ressam tarafından evlâtlarının târifi üzerine çizilmiştir.
Kevork Pamukciyan
Karabet Amira Balyan
(Resim: Nezih)
Theme
Person
Contributor
Nezih
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Creator
Kevork Pamukciyan
Identifier
IAM040411
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Contributor
Nezih
Description
Volume 4, pages 2089-2090
Note
Image: volume 4, page 2090
Theme
Person
Contributor
Nezih
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.