Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
BABİNGER (Franz)
Alman ilim adamlarından, müsteşrik Türkoloğlarından; İstanbul üzerine orijinal eserleri olan kalem sahiplerinden; bu ansiklopedinin müellifi Reşad Ekrem Koçu’ya gönderdiği bir mektupla asîl ve necip kadirşinaslık göstermiş simalardan; hal tercümelerini kendi işaretleri üzerine İnönü Ansiklopedisinden aynen alıyoruz :
“1891 yılında Bavyera’da doğmuştur. Würzburg ve Münih’te tarih, hususiyle İslâm memleketlerinin sanat tarihi öğrenimi görmüş, 1914 de Hindoloji ve Semitik filolojisinde doktora yapmıştır. 1914 sonunda gönüllü asker olarak Türkiye’ye gelmiş, Türk subayı sıfatı ile Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) nın erkânı harbiyesinde bir süre emir subayı olarak çalışmış, Çanakkale’de, Kafkasya’da, Irak’da, daha sonra Galiçya’da Osmanlı ordusunda ve nihayet Filistin’de (1918) Cevap Paşanın erkânı harbiyesinde bulunmuş, 1921 de Berlin Üniversitesinde İslâm bilimleri doçentliği imtihanını kazanmış, 1924 de üniversitede ve aynı zamanda Doğu dilleri seminerinde profesör olmuş, 1933 de Naziler tarafından vazifesinden çıkarılmış, 1935 de misafir profesör olarak Bükreş Üniversitesine ve 1937 de onun için tesis edilmiş olan Türkoloji Enstitüsünün müdürü ve Ordinaryüs Profesör olarak Yaş (İaşi) a gitmiş. Orada 1943 yılına kadar kalmış, 1947 de Yakın Doğu tarihi ve kültürü aynı zamanda Türkoloji ...
⇓ Read more...
Alman ilim adamlarından, müsteşrik Türkoloğlarından; İstanbul üzerine orijinal eserleri olan kalem sahiplerinden; bu ansiklopedinin müellifi Reşad Ekrem Koçu’ya gönderdiği bir mektupla asîl ve necip kadirşinaslık göstermiş simalardan; hal tercümelerini kendi işaretleri üzerine İnönü Ansiklopedisinden aynen alıyoruz :
“1891 yılında Bavyera’da doğmuştur. Würzburg ve Münih’te tarih, hususiyle İslâm memleketlerinin sanat tarihi öğrenimi görmüş, 1914 de Hindoloji ve Semitik filolojisinde doktora yapmıştır. 1914 sonunda gönüllü asker olarak Türkiye’ye gelmiş, Türk subayı sıfatı ile Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) nın erkânı harbiyesinde bir süre emir subayı olarak çalışmış, Çanakkale’de, Kafkasya’da, Irak’da, daha sonra Galiçya’da Osmanlı ordusunda ve nihayet Filistin’de (1918) Cevap Paşanın erkânı harbiyesinde bulunmuş, 1921 de Berlin Üniversitesinde İslâm bilimleri doçentliği imtihanını kazanmış, 1924 de üniversitede ve aynı zamanda Doğu dilleri seminerinde profesör olmuş, 1933 de Naziler tarafından vazifesinden çıkarılmış, 1935 de misafir profesör olarak Bükreş Üniversitesine ve 1937 de onun için tesis edilmiş olan Türkoloji Enstitüsünün müdürü ve Ordinaryüs Profesör olarak Yaş (İaşi) a gitmiş. Orada 1943 yılına kadar kalmış, 1947 de Yakın Doğu tarihi ve kültürü aynı zamanda Türkoloji ordiaryüs profesörü olarak Münih Üniversitesine çağrılmış, aynı zamanda orada bu ihtisas şubeleri için yeni kurulmuş olan enstitünün başına geçirilmiştir.
Babinger hususiyle Türkiye’nin tarihi, kültür tarihi ve edebiyat tarihi ile uğraşmış, bu alanda bir çok eserler ve makaleler yazmıştır. Bunların en önemlileri şunlardır:
Stambuler Bucwesen im 18. Jahrhundert (XVIII. yüzyılda İstanbul’da kitapçılık (1919); Schejch Bedreddin ( 1921 ); Hans Dernshwams Tagebuch einer Reise nach Konstantinopel und Kleinasien 1553/55 (Hans Dernschwam’ın 1553/55 İstanbul ve Küçük Asya’ya bir seyahatinin rüznâmesi) (1923); Die frühosmanischen Jahrbmücher des Urdsch (Oruc’un ilk Osmanlı devrine ait vekayinamesi (1925); Anatolische Skizzen und Reisebriefe von A.D. Mordtmann (A. D. Mordtmann’ın Anadolu tasvirleri ve seyahat mektubları) (1925); Die Geschichtschreiber der Osmanen und ihre Werke (Osmanlı tarihçileri ve onların eserleri) (1927); Aus Südslawiens Türkenzeit. (Türkler zamanındaki Macaristan’dan kalma edebiyat âbideleri) (1927); Ewlijâ Tschelebi’s Reisewege in Kleinasien (Evliya Çelebi’nin Küçük Asya’da seyahat yolları) (1930); Das Archiv des Bosniaken Osman Pascha (Boşnak Osman Paşa’nın arşivi) (1931); Zur Gescichte der Papiererzeu ung im Osmanischen Reiche (Osmanlı devletinde kâğıt istihsali tarihi hakkında) (1931); Beitrâge zur Frühgeschichte der Türkenherrschaft in Rumelien (Rumelide Türk hâkimiyetinin ilk devreleri hakkında notlar) (1944); Babinger “İslâm Ansiklopedisi” nde (Leiden 1914 - 1938), ekserisi Türklerle ilgili mevzulara ait olmak üzere 125 kadar madde yazmıştır”.
Profesör Babinger, 1951 eylûlünde İstanbulda toplanan Müsteşrikler Kongresine iştirâk etmiş ve Büyükşehrimizdeki misafireti sırasında Reşad Ekrem Koçu’nun Ankara Caddesindeki mütevazi çalışma odasını ziyaret ile şereflendirmişlerdir ki, İstanbul Ansiklopedisinin büyük bir kısmı bu odacıkta hazırlanmaktadır. Uzunca boylu, cevval, zinde, azıcık dalgın, tatlı dilli, ilim adamı güzelliğini ve cazibesini tevazu ile tezyin etmiş olan Prof. Dr. Babinger, umarız ki R.E. Koçu’nun nezdinden hoşça intibalarla ayrılmışlardır (1951).
Prof. Franz Babinger 1953 de İstanbulun 500 üncü fetih yılı münasebeti ile Fâtih Sultan hakkında neşrettiği eserde ilmin tarafsızlığından ayrılarak bu büyük Türk Pâdişahı hakkında garazkârâne yazılmış ne kadar ürcûfe varsa, âdetâ arayıcı esnafı gayretiyle toplamıştır; bir misal verelim: “Fatih saray bostanına iner ve bir salatalığın koparılmış olduğunu görür, suçluyu bulmak için de orada dolaşan bir bostancı neferinin karnını yardırır”. Bu bir hunharlıktır. Babinger bu fıkrayı naklen yazar ve susar. Profesörün Osmanlı tarihi üzerindeki bilgisi, Fâtih çapında bir İmparator değil, en sönük ve hasis herhangi bir padişahın saray bostanındaki salatalıkları saymaya tenezzül etmiyeceğini bilmiyecek kadar noksan ve sathî midir? Urcûfeyi tenkid ve red ilim adamı sıfatı ile vazifesi iken sükûtu, Avrupalı âlimlerin çoğunda görülen “Türke karşı garazkârlık” dan başka ne ile kaabili izahtır.
Münihde bir Yunna enstitüsü bir de türkoloji enstitüsü vardır; birinci her gün açıktır, Babinger’in müdürlük ettiği ikincisi de her giden daimâ kapalı bulmuştur. Bu hal ne ile kabili izahtır.
Sayın F. Babinger mahud “Fatih” eserinin tenkidini, ömrü vefa ederse, bu İstanbul Ansiklopedisinde “Mehmed II, Fâtih Sultan” maddesinde okuyacaktır. Biz hakkımızda medih değil, büthan istemiyoruz. Hakikî yabancı dostun en acı tenkidi ile yüzünde dost maskesi ile dolaşanların bühtan dolu kasıdlı yazılarını ayırd edecek aklı selîme sâhibiz.
Theme
Person
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Identifier
IAM040061
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Description
Volume 4, pages 1773-1774
Theme
Person
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.