Maddeler
İstanbul Ansiklopedisi'nin A harfinden Z harfine tüm maddelerini bir arada inceleyin.
Ciltler
1944 ile 1973 yılları arasında A harfinden G harfine kadar yayımlanmış olan ciltlere göz atın.
Arşiv
Reşad Ekrem Koçu'nun, G ve Z harfleri arasındaki maddelerle ilgili çalışmalarını keşfedin.
Keşfet
Temalar veya belge türlerine göre arama yapın; ilk kez erişime açılan arşiv belgeleri arasında gezinin.
ALİ PAŞA NARHI
Tamamen unutulmuş eski bir halk ağzı tâbiridir. Yıldırım Bayazıdın sadırâzamı Çandıralı Ali Paşanın hâtırasına nisbetle söylenmiştir. Mahbub dostluğu ile meşhur olan Çandarlı Ali Paşa, Osmanlı saraylarında ilk defa olarak içoğlanları teşkilâtını kuran zâttır. İstanbulun külhanî kalenderleri bu namlı vezîrin meşrebinden kinâye, nevicivanların âşıklarına karşı lütufkârlıklarına “Alipaşa narhı” demişlerdir. Bir İstanbul külhânisi olan on sekizinci asır şâirlerinden Haşmet (B. : Haşmet Efendi; Akıntı yedekçileri), Üçüncü Sultan Mustafanın kızı Hibetullah Sultanın doğumu şânında yazdığı “Vilâdetnâmei Hümâyun” adındaki eserinde, İstanbulda yapılan şenlikleri tasvir ederken, işi şaklabanlık olan bir İstanbul kopuğunu çarşılarda dolaştırıyor, kendisine “muhtesib, belde işleri müfettişi” süsü veren bu zıpır, esnâfın “yüzü pür nûr, gözü mahmûr, gerdanı kâfur, kolları billûr, gül yanaklı, kiraz dudaklı, inci dişli, türlü türlü söyleyişli” dilber çıraklarına şöyle hitap ediyor: “Bakın ey gürûhi nâzenin ve ey çerâgaanı şebistânı şehrâyın olan çelebilerim, kuzularım!.. Size benden tehbih ve nasihat.. evvelâ âşıkı bîçarelerinize kendinizi dirhem dirhem satmayın ve üftâdelerinizi aldatmayın, pîrânı havâya hürmet edin, meyvei vaslı râyegân verin, Alipaşa, Narhına riâyet edin” (B. : Vilâdetnâmei H...
⇓ Devamını okuyunuz...
Tamamen unutulmuş eski bir halk ağzı tâbiridir. Yıldırım Bayazıdın sadırâzamı Çandıralı Ali Paşanın hâtırasına nisbetle söylenmiştir. Mahbub dostluğu ile meşhur olan Çandarlı Ali Paşa, Osmanlı saraylarında ilk defa olarak içoğlanları teşkilâtını kuran zâttır. İstanbulun külhanî kalenderleri bu namlı vezîrin meşrebinden kinâye, nevicivanların âşıklarına karşı lütufkârlıklarına “Alipaşa narhı” demişlerdir. Bir İstanbul külhânisi olan on sekizinci asır şâirlerinden Haşmet (B. : Haşmet Efendi; Akıntı yedekçileri), Üçüncü Sultan Mustafanın kızı Hibetullah Sultanın doğumu şânında yazdığı “Vilâdetnâmei Hümâyun” adındaki eserinde, İstanbulda yapılan şenlikleri tasvir ederken, işi şaklabanlık olan bir İstanbul kopuğunu çarşılarda dolaştırıyor, kendisine “muhtesib, belde işleri müfettişi” süsü veren bu zıpır, esnâfın “yüzü pür nûr, gözü mahmûr, gerdanı kâfur, kolları billûr, gül yanaklı, kiraz dudaklı, inci dişli, türlü türlü söyleyişli” dilber çıraklarına şöyle hitap ediyor: “Bakın ey gürûhi nâzenin ve ey çerâgaanı şebistânı şehrâyın olan çelebilerim, kuzularım!.. Size benden tehbih ve nasihat.. evvelâ âşıkı bîçarelerinize kendinizi dirhem dirhem satmayın ve üftâdelerinizi aldatmayın, pîrânı havâya hürmet edin, meyvei vaslı râyegân verin, Alipaşa, Narhına riâyet edin” (B. : Vilâdetnâmei Hümâyun; Hibetullah Sultan).
Tema
Folklor
Emeği Geçen
Tür
Ansiklopedi sayfası
Paylaş
X
FB
Bağlantılar
→ Kullanım Şartları
→ Geri Bildirim
İstanbul Ansiklopedisi kayıtlarıyla ilgili önerilerinizi istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org adresine gönderebilirsiniz.
TÜM KAYIT
Kod
IAM020302
Tema
Folklor
Tür
Ansiklopedi sayfası
Biçim
Baskı
Dil
Türkçe
Haklar
Açık erişim
Hak Sahibi
Kadir Has Üniversitesi
Tanım
Cilt 2, sayfalar 698-699
Bakınız Notu
B. : Haşmet Efendi; Akıntı yedekçileri; B. : Vilâdetnâmei Hümâyun; Hibetullah Sultan
Tema
Folklor
Emeği Geçen
Tür
Ansiklopedi sayfası
Paylaş
X
FB
Bağlantılar
→ Kullanım Şartları
→ Geri Bildirim
İstanbul Ansiklopedisi kayıtlarıyla ilgili önerilerinizi istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org adresine gönderebilirsiniz.