Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
DİMO (Kalikıratyalı Çiçek)
Hırsız ve kaatil; Kalikıratyalı (bu İstanbul köyünün adı zamanımızda Mimar Sinan’dır B.: Mimar Sinan) zengin bir balıkcının oğlu olub kötü yola on üç yaşında iken babasının çekmecesinden yüz altın çalarak sapmış ve Kefelonyalı bir kaptanla Yunanistan’a kaçmışdır; bir müddet sonra kaptanın gemideki sandığından da ikiyüz altın ve bir altın saat çalarak bir tayfa ile beraber Aynaroza kaçmış ve bir manastırda keşiş yamağı olmuşdur. Fakat orada da nefsini islah edemeyerek 1885 de İstanbul’a gelerek Galatanın rum şerirleri arasına katılmışdır. O tarihde henüz onsekiz yaşında nevhat bir kopil idi; Arnavudköyünde çilek tarlaları olan bağçıvan Hristonun yanına yanaşma olarak girmiş, birkaç gün sonra da çirkin münâsebetlerden doğmuş bir kavgada Hristoyu bıçak ile vurarak öldürmüş, kaçmış, cinâyetten sanık olarak arandığı sırada o yılın mart ayı içinde bir gece Beyoğlunda Londra Birahânesi yanında kuyumcu Corci’nin dükkânını soyar iken suçüstü yakalanmıştı. Önce ismini inkâr ile adının Niko ve yunan tab’alı bir gemici olduğunu söylemiş ise de tevkithânede hırsızlıkdan maznun Kefalonyalı kaptanın bir tayfası teşhis edilerek Hristonun kaatili olduğu anlaşılmış, yaşının küçüklüğü dolayısı ile her iki suçundan oniki sene hapse mahkûm olmuşdur ve Sinob Kalesi Mahbushânesine gönderilmişdir. Orada...
⇓ Read more...
Hırsız ve kaatil; Kalikıratyalı (bu İstanbul köyünün adı zamanımızda Mimar Sinan’dır B.: Mimar Sinan) zengin bir balıkcının oğlu olub kötü yola on üç yaşında iken babasının çekmecesinden yüz altın çalarak sapmış ve Kefelonyalı bir kaptanla Yunanistan’a kaçmışdır; bir müddet sonra kaptanın gemideki sandığından da ikiyüz altın ve bir altın saat çalarak bir tayfa ile beraber Aynaroza kaçmış ve bir manastırda keşiş yamağı olmuşdur. Fakat orada da nefsini islah edemeyerek 1885 de İstanbul’a gelerek Galatanın rum şerirleri arasına katılmışdır. O tarihde henüz onsekiz yaşında nevhat bir kopil idi; Arnavudköyünde çilek tarlaları olan bağçıvan Hristonun yanına yanaşma olarak girmiş, birkaç gün sonra da çirkin münâsebetlerden doğmuş bir kavgada Hristoyu bıçak ile vurarak öldürmüş, kaçmış, cinâyetten sanık olarak arandığı sırada o yılın mart ayı içinde bir gece Beyoğlunda Londra Birahânesi yanında kuyumcu Corci’nin dükkânını soyar iken suçüstü yakalanmıştı. Önce ismini inkâr ile adının Niko ve yunan tab’alı bir gemici olduğunu söylemiş ise de tevkithânede hırsızlıkdan maznun Kefalonyalı kaptanın bir tayfası teşhis edilerek Hristonun kaatili olduğu anlaşılmış, yaşının küçüklüğü dolayısı ile her iki suçundan oniki sene hapse mahkûm olmuşdur ve Sinob Kalesi Mahbushânesine gönderilmişdir. Orada “Tahtî” mahlasını kullanan kaatil halk şâiri Hopalı Şâban Resin bu Çiçek Dimo için iki dîvânı vardır. Âkibeti itesbit edilemedi.
DÎVAN
Âşkım vallâhi yâhû kalbim al kan ağlayor
Bin mihensiz geçmez ânım rûhum her an ağlayor
Öldüm Allâhım beni dûr eyledinse lutfunu
Ol Resüle bin kasem sînemde îman ağlayor
Hep cefâ çekmek mi dünyâ bir güzel gün yok mudur
Nâmusumu teşkil ider sûretde vicdan ağlayor
Râzıyım bir nabze lutfen bin cehennem nârına
Lutfa sâhib olmamış firdevsde sultan ağlayor
Yâ ilâhî eyle ilham Dimo nâm ol kâfire
Tâki uzletde bugun Tahtîye şeytan ağlayor
DÎVAN
Çıkdı sibyan âresinden geldi âşık koynuna
Bak şu zından îçinde sen kanbur felek oyununa
Bir buçuk yıl âhi hasret çekdi âşık mehveşe
Geldi işte kâfiroğlu pûtun asmış boynuna
Postu sermiş gamhâneye hemdemi Çîçek Dimo
Yanyana bârutla âteş vebal kimin boynuna
Tahtiyâ gel pâyini bûs eyle sen ol çapkının
Derk eylesün riâyeti mahbesin kaanûnuna
Çiçek Dimonun yine Sinob mahkûmlarından halk ressamı ve şâiri Kahveci Nusret tarafından yapılmış güzel bir resmi vardır.
Bibl.: Nusret, Zından Şiirleri.
Resim altı: Çiçek Dimo
Resim etrâfında Tahtî’nin bir kıt’ası ile bir gül tutan elin altında şunlar yazılıdır: “Çiçek Dimi nam kanlu oğlanın resmidir. Eseri Nusret, hatırai mahbushâne, Kal’ai Sinob sene 1305”. (Resim: Karakelemle yapılmış aslından Ömer Tel eli ile kopya).
Sayfa: 4593
Theme
Person
Contributor
Ömer Tel
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Identifier
IAM081038
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Contributor
Ömer Tel
Description
Volume 8, pages 4593-4594
See Also Note
B.: Mimar Sinan
Bibliography Note
Bibl.: Nusret, Zından Şiirleri.
Theme
Person
Contributor
Ömer Tel
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.