Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
EBUBEKİR PAŞA (Mühendis)
Bekir Paşa diye de anılır; Mühendishânei Berrîi Hümâyundan yetişmiş ilk asker mühendislerden, Askerî Matbaanın hakikî kurucusu denilmeye lâyık bir sîmâ; doğum tarihi bilinmiyor, Mühendishânenin ilk sınıfının baş kalfası (öğretmen yardımcısı) Hacı Ömer Efendinin oğludur. Çocuk denilecek bir yaşda Mühendishâneye girmiş, mektebi seçkin bir talebe olarak bitirmiş, aynı mektebde muallim olmuş 1833 - 1834 arasında kaymakam (yarbay) rütbesi ile Lâğımcı (İstihkâm) Alayına kumandan tâyin edilmişdir. 1835 - 1836 da miralay (albay) olmuş ve dört arkadaşı ile ihtisas tahsili yapmak üzere İngiltereye gönderilmişdir; İngilterede bulunurken mîrilivâ (paşa, general) olmuşdur; memlekete döndüğünde Tüfenkhâne nâzırı (müdürü) olmuş, kısa bir müddet sonra Erzurum ve havâlisi müfettişliğine tâyin edilmişdir; ve 1846 da Mühendishâne nâzırı olmuşdur. Feyzini ve mesleğini borçlu olduğu bu müesseseye büyük hizmetlerde bulunmuşdur, bu arada bilhassa Mühendishâne Matbaasını ihyâ etmişdir, bu matbaa da zamanımızın Askerî Matbaasının temeli olmuşdur. Matbaada taş ve bakır üzerine grave sanatını sokmuş, Avrupadan getirttiği bir muallim-ustasının yanına, mektebin resme hevesli talebelerinden birkaçını vermiş (Hasköylü Riza, Hasköylü Emin, Balatlı Sâlim Efendiler) ve bu gençler hem san’at öğrenmişler, hem de ço...
⇓ Read more...
Bekir Paşa diye de anılır; Mühendishânei Berrîi Hümâyundan yetişmiş ilk asker mühendislerden, Askerî Matbaanın hakikî kurucusu denilmeye lâyık bir sîmâ; doğum tarihi bilinmiyor, Mühendishânenin ilk sınıfının baş kalfası (öğretmen yardımcısı) Hacı Ömer Efendinin oğludur. Çocuk denilecek bir yaşda Mühendishâneye girmiş, mektebi seçkin bir talebe olarak bitirmiş, aynı mektebde muallim olmuş 1833 - 1834 arasında kaymakam (yarbay) rütbesi ile Lâğımcı (İstihkâm) Alayına kumandan tâyin edilmişdir. 1835 - 1836 da miralay (albay) olmuş ve dört arkadaşı ile ihtisas tahsili yapmak üzere İngiltereye gönderilmişdir; İngilterede bulunurken mîrilivâ (paşa, general) olmuşdur; memlekete döndüğünde Tüfenkhâne nâzırı (müdürü) olmuş, kısa bir müddet sonra Erzurum ve havâlisi müfettişliğine tâyin edilmişdir; ve 1846 da Mühendishâne nâzırı olmuşdur. Feyzini ve mesleğini borçlu olduğu bu müesseseye büyük hizmetlerde bulunmuşdur, bu arada bilhassa Mühendishâne Matbaasını ihyâ etmişdir, bu matbaa da zamanımızın Askerî Matbaasının temeli olmuşdur. Matbaada taş ve bakır üzerine grave sanatını sokmuş, Avrupadan getirttiği bir muallim-ustasının yanına, mektebin resme hevesli talebelerinden birkaçını vermiş (Hasköylü Riza, Hasköylü Emin, Balatlı Sâlim Efendiler) ve bu gençler hem san’at öğrenmişler, hem de çok eserler vücuda getirmişler. Ebûbekir Paşa her güzel eseri kendi kesesinden verdiği nakdî mükâfatlarla karşılamış, askerî konularda fennî kitab terceme eden talebeleri de devletce taltif ettirmişdir.
1853 de Mühendishâne nâzırlığı üzerinde kalarak Medinei Münevveredeki kudsal binaların tâmirine memur edilmişdir. Bu vazifeyi de yüz akı ile başarmış, fakat İstanbula dönmek nasib olmayarak 1854 de Medinede vefat etmişdir, orada Cennetül bâkî nmezarlığına defnedilmişdir.
Bibl.: M. Esad, Mir’âtı Mühendishâne.
Theme
Person
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Identifier
IAM090511
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Description
Volume 9, page 4853
Bibliography Note
Bibl.: M. Esad, Mir’âtı Mühendishâne.
Theme
Person
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.