Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
Gövsa (İbrahim Alâeddin) article
GÖVSA (İbrahim Alâeddin) – Şâir ve yazar ve pedagoji öğretmeni ;1889 da İstanbulda doğdu, son vazifesi Trabzon Vilâyeti mektubculuğu olan Filibelizâde Mustafa Âsım Efendinin oğludur; İstanbulda özel Şemsülmearif ilk okulunda, İstanbulda Vefâ ve Trabzon idâdilerinde okudu,1910 da İstanbulda Hukuk Mektebini bitirdi, kısa bir süre adliyede zabıt kâtibliği yaptı, 1911 de bir imtihan kazanarak Trabzon Sultanisi edebiyat muallumliğine tayin edildi. 1913 de yine bir imtihan kazanarak devlet hesabına İsviçreye psikoloji ve pedâgoji tahsili için gönderildi, orada Cenevre Üniversitesinin psikoloji bölümünden ve Jean Jacques Rousseau Pedagoji Enstitüsünden diploma aldı, 1916 da Türkiyeye dönerek İstanbul Dârülmuallimini (Erkek Öğretmen Okulu) psikoloji ve pedagoji muallimliğine tayin edildi, aynı okulda üç yıl kadar da müdürlük yapdı.Maarif Vekâleti Tâlim ve Terbiye Dâiresi azâlığına tayin edildi,1927 de Cumhuriyet Halk Partisi adıyı olarak Sivas mebus seçildi. İki devre mebusluk yapdıkdan sonra 1935 de Maarif Vekâleti müfettişi oldu. 1936 da yine aynı partinin adıy olarak İstanbul milletveki oldu ve 1946 seçimlerine kadar iki devre daha mebusl meclisde kaldı. Millet vekili iken 1941 de “İnönü Ansiklopedisi”nin (sonra Türk Ansiklopedisi) yayın hazırlığı işlerinde çalışdı, ve ansiklopedinin ...
⇓ Read more...
GÖVSA (İbrahim Alâeddin) – Şâir ve yazar ve pedagoji öğretmeni ;1889 da İstanbulda doğdu, son vazifesi Trabzon Vilâyeti mektubculuğu olan Filibelizâde Mustafa Âsım Efendinin oğludur; İstanbulda özel Şemsülmearif ilk okulunda, İstanbulda Vefâ ve Trabzon idâdilerinde okudu,1910 da İstanbulda Hukuk Mektebini bitirdi, kısa bir süre adliyede zabıt kâtibliği yaptı, 1911 de bir imtihan kazanarak Trabzon Sultanisi edebiyat muallumliğine tayin edildi. 1913 de yine bir imtihan kazanarak devlet hesabına İsviçreye psikoloji ve pedâgoji tahsili için gönderildi, orada Cenevre Üniversitesinin psikoloji bölümünden ve Jean Jacques Rousseau Pedagoji Enstitüsünden diploma aldı, 1916 da Türkiyeye dönerek İstanbul Dârülmuallimini (Erkek Öğretmen Okulu) psikoloji ve pedagoji muallimliğine tayin edildi, aynı okulda üç yıl kadar da müdürlük yapdı.Maarif Vekâleti Tâlim ve Terbiye Dâiresi azâlığına tayin edildi,1927 de Cumhuriyet Halk Partisi adıyı olarak Sivas mebus seçildi. İki devre mebusluk yapdıkdan sonra 1935 de Maarif Vekâleti müfettişi oldu. 1936 da yine aynı partinin adıy olarak İstanbul milletveki oldu ve 1946 seçimlerine kadar iki devre daha mebusl meclisde kaldı. Millet vekili iken 1941 de “İnönü Ansiklopedisi”nin (sonra Türk Ansiklopedisi) yayın hazırlığı işlerinde çalışdı, ve ansiklopedinin genel sekreterliğine getirildi, ve o vazifeden 1945 de ayrılarak 1946 da Ziraat Bankası idâre meclisi âzalığına tâyin edildi, o vazifede iken 1949 da Ankarada vefat etti.
İbnülemin Mahmud Kemal İnal “Son Asır Türk Şirleri” isimli eserinde İbrahim Alâeddin Gövsa için :“ İlminden memleketini müstefid etmeye çalışmış kemal erbabındandır.Nâzik, kadir bilir, hayırhak bir zâttir” diyor.
Edebiyatımızda Fecri Âtî nesline,mektebine mensub idi, fakat o mektebin kurucusu yerinde simâlarla anlaşamamış,ayrılmışdı. Çalışmalarını edebiyat yolunda bırakmayarak psikoloji, pedagoji alanlarında ve bilhassa Ansiklopedi ve Biyografı konularında pek çok emek verdi.
Şâir olarak önceleri çocuk şiirleri yazmışdı ,ki o şiirlerinde de hâkim vasfı bir pedagoji öğretmenliğidir. Yaşadığı devrin tesiri altında, Balkan Harbi ,Birinci Cihan Harbi, Milli Mücâde ,kurtuluş harbi yıllarında hamâsî, kahramanlık şiirleri yazdı. Çanakkale Müdafaasının kahramanlığı yakından görüb duyurmaları için oraya gönderilen edebi heyet arasında bulundu. “Kıvılcım” takma adı adı ile mizâhî şiirler yazdı.Atatürkün ölümünde yazdığı “Tavaf” başlıklı manzume şiir yolunda son eseri oldu, şu kıt’a o manzumesindendir :
Bir meş’aleydi, neş’esi her bezme nur olur ;
Bir hârikaydı benliği bir mülkü doldurur.
Cismiyle pek güzeldi ve rûhuyla devdi O ;
Bir yıldırımdı, bir mütekâsif alevdi O.
Türk Ansiklopedisi onun için :“Genclik psikolojisi ve pedagojisinda küçümsenmeyecek hizmetler yapmışdır” diyor. yapmışdır. Fakat onun ilmî yönden en çok hizmet ettiği sahalar biyografi ve ansiklopedidir ;ancak bir heyet tarafından yapılabilecek çalışmaları tek başına yürütmüşdür”diyor. Adı ve hâtırası her zaman büyük hürmetle anılacak adamdır
Kitab hâlinde yayınlanmış başlıca eserleri :“Çocuk Şiirleri” (1911); “Güftü gû ” (şiirler ,1912); “İlk Genclik Hakkında Ruhiyat ve Terbiye Tedkikleri” (1921); “Bediî Terbiye” (1925); “Çanakkale İzleri” (şiirler ,1926); “Şen Yazılar” (mizâhî yazılar,1927); “Çocuk Kalbi” (Edmondo de Amicis’den terceme, aslının adı “Cuore”,1925); “Çocuk Ruhu” (muallim mektebleri için,1926 için,1926); “Ruhiyat ve Terbiye” (1929); “Süleyman Nazif” (1933); “Meşhur Adamlar” (4 cild, 1933-1938) ;“Kâşifler ve Mûcidler”(1939); “Elli Türk Büyüğü” (1940); “Acılar” (şiirler ve nesirler,1941); “Türk Meşhurları Ansiklopedisi” (1945-1946) ; “Resimli Yeni Lugat ve Ansiklopedi” (1947-1947, Lâkerda maddesine kadar).
Türk Meşhurları Ansiklopedisi bu İstanbul Ansiklopedisinin kaynakları arasındadır, önemli tashihlerle yeniden basılması gereken mühim eserlerdendir.
İbrahim Alâeddin Gövsa’nın aşağıdaki mısralarını hamaâsî şiir diline örnek olarak alıyoruz ;Çanakkalede ağır yaralı bir neferin tasviridir :
..................................................
Çok söylemez, fakat o saf gözleri
Ruhundaki derinliği anlatır,
Orda harbi, intikaamı, zaferi ;
Orda köyü, evi, aşkı..
Âh o gözler, bütün hicran, kan dolu
– Nerelisin hemşerim ?
– Konyalu !
(1915,mayıs)
Bibl.: Türk Ansiklopedisi ;M.K.İnal, Son Asır Türk Şâirleri .
Theme
Person
Contributor
Type
Document
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Article Title
Identifier
G3041
Theme
Person
Subject
Gövsa (İbrahim Alâeddin), İbrahim Alâeddin Gövsa, Şair, Poet, Yazar, Writer, Pedagoji öğretmeni, Pedagogy teacher, İstanbul Darülmuallim, Istanbul Male Teacher School, Maârif Vekâleti Talim ve Terbiye Dairesi, Turkish Education Board of Ministry of Education, Cumhuriyet Halk Partisi, Republican People's Party, Maârif Vekâleti Müfettişi, Education Board Inspector, İnönü Ansiklopedisi, İnönü Ansiklopedisi (Encylopedia), Türk Ansiklopedisi, Türk Ansiklopedisi (Encyclopedia), Ziraat Bankası, Ziraat Bank, Son Asır Türk Şairleri (İbnülemin Mahmud Kemal), Last Century Turkish Poets (İbnülemin Mahmud Kemal), Fecr-i Ati, Tavaf
Type
Document
Format
Typewriting, Handwriting
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Description
Text written for the Göl-Göv chapter of Istanbul Encyclopedia. Last Century Turkish Poets, Inönü Encyclopedia, Turkish Encyclopedia and Poems by Gövsa are cited.
Note
Typewriting on paper. Notes are written with pen on the document.
Bibliography Note
İnönü Ansiklopedisi; Türk Ansiklopedisi; Mahmud Kemal İnal, “Son Asır Türk Şirleri”; Gövsa
Provenance
Istanbul Encyclopedia Archive has been opened to access in cooperation with Kadir Has University and Salt.
Theme
Person
Contributor
Type
Document
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.