Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
CAĞALOĞLU YOKUŞU
Eminönü merkez nâhiyesinin Hobyar Mahallesi sokaklarından; Ankara Caddesi ile Bâbiali Caddesi arasında uzanır; Sirkeci tarafından gelindiğine göre alt başı Ankara Caddesinin sağ tarafında, oldukça dik bir yokuşdur; Cemal Nâdir (eski adı Acımusluk) ve Narlıbağçe sokakları ile kavuşağı vardır, isimsiz bir aralık sokak ile de Vilâyet Konağı karşısında Ankara ve Bâbıali Caddelerinin kavuşak noktası olan meydanımsı açıklığa bağlanır (1934 Belediye Şehir Rehberinde Pafta 1, mahalle numarası 3).
Bâbıâli Caddesinde olan üst başından inildiğine göre sağa doğru kıvrılan bir kavis ile başlar. Sağ başda Maarif Vekâletinin Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğünün bulunduğu târihi binâ görülür, bu binânın köşesinde bulunan küçük bir hazire 1957 - 1958 arasında kaldırılmışdır. Sağda 2 numaralı dört katlı kâgir binâda Bakış Müessesesi bulunmaktadır; binâ bu müessesenin malı, müessesenin sâhibi iş adamı eski öğretmen Avni Altıner’dir. Bu müessese okullar ve noterlikler için basılı evrak, her türlü ders araçları, duvar ders levhaları ve duvar haritaları, bayrak, Atatürk büstleri ve Atatürk resimleri satar; bir kütübhânesi, bir matbaası ve bir mücellidhânesi vardır; kütübhânesinde öğretmen ve öğrenci kitabları satılır, matbaası kartvizitden kitaba kadar her türlü basın işini yapacak kapasitede...
⇓ Read more...
Eminönü merkez nâhiyesinin Hobyar Mahallesi sokaklarından; Ankara Caddesi ile Bâbiali Caddesi arasında uzanır; Sirkeci tarafından gelindiğine göre alt başı Ankara Caddesinin sağ tarafında, oldukça dik bir yokuşdur; Cemal Nâdir (eski adı Acımusluk) ve Narlıbağçe sokakları ile kavuşağı vardır, isimsiz bir aralık sokak ile de Vilâyet Konağı karşısında Ankara ve Bâbıali Caddelerinin kavuşak noktası olan meydanımsı açıklığa bağlanır (1934 Belediye Şehir Rehberinde Pafta 1, mahalle numarası 3).
Bâbıâli Caddesinde olan üst başından inildiğine göre sağa doğru kıvrılan bir kavis ile başlar. Sağ başda Maarif Vekâletinin Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğünün bulunduğu târihi binâ görülür, bu binânın köşesinde bulunan küçük bir hazire 1957 - 1958 arasında kaldırılmışdır. Sağda 2 numaralı dört katlı kâgir binâda Bakış Müessesesi bulunmaktadır; binâ bu müessesenin malı, müessesenin sâhibi iş adamı eski öğretmen Avni Altıner’dir. Bu müessese okullar ve noterlikler için basılı evrak, her türlü ders araçları, duvar ders levhaları ve duvar haritaları, bayrak, Atatürk büstleri ve Atatürk resimleri satar; bir kütübhânesi, bir matbaası ve bir mücellidhânesi vardır; kütübhânesinde öğretmen ve öğrenci kitabları satılır, matbaası kartvizitden kitaba kadar her türlü basın işini yapacak kapasitededir, mücellidhânesi de lüks cildler yapacak âyardadır. Müessese ayrıca “Bakış Kültür Mecmuası” adı ile aylık bir dergi neşretmektedir.
Bakış Müessesesinin yanında 4 numarada dört katlı Kemâliye Hanı; sâhibi Mustafa Kucuroğlu’dur. Handa Tefeyyüz Kütübhânesi, ressam Berc Gurtan’ın atölyesi, ressam İ. Şahverdi’nin atölyesi, Ak-İş Matbaası, avukat İhsan Üngör ile avukat Rahmi Çetinel’in yazıhâneleri, ve hanın altında Bambo Kırtasiye Matazası ile Öz-Ar Klişehânesi bulunmaktadır.
6 numara, üç katlı kâgir binâ; “Çocuk ve Öğretmen Kitabevi” bir tabelâ vardır.
8 numara, iki katlı kâgir metruk binâ; zaman zaman bâzı matbaalara iş yeri olmuşdur.
10 numara, iki katlı kâgir binâ, altında Rubin Basımevi.
12 numara, iki katlı kâgir binâ; ressam M. Hayta atölyesi, altında Etiket Basımevi.
14 numara, iki katlı kâgir binâ; Renk Klişe, Kenan Öziç.
16 numara, iki katlı kâgir binâ.
18 numara, Uyar Matbaa Levâzımı Kollektif Şirketi, M. Baruh ve ortağı.
20 numara, üç katlı kâgir binâ, altında Tolay Matbaası.
22 numara, üç katlı kâgir binâ; içinde tüccar terzi, altında şerbetçi - bozacı Câfer Özalp.
24 numara, iki katlı kâgir binâ; kapusu yandaki isimsiz aralık sokakda; altında bir matbaa; yüzü bu Cağaloğlu Yokuşunda susuz, metruk Şerife Saliha Hanım çeşmesi (Tarihi hicri 1287 = M. 1870 – 1871).
Bu aralık sokakda, Ankara Caddesinin çok sivilmiş bir simâsı bakkal Petro’nun dükkânı ve bir müvezziler kahvehânesi vardır. Aralık sokak geçilince köşede elektrik muhavvile merkezi bulunmaktadır. 24-32 numaralar aralık sokaktadır.
34 numara, Matbaa Mürekkebi ve Levâzımâtı, Abbas Uzman.
36 numara, büfe-tütüncü. 38 numara, kapusu Ankara Caddesinde üç katlı beton binâ; bu binânın bu yokuş üzerindeki yüzü altında Hayri Zorlutuna Matbaası,
28 numara (mükerrer), İstanbul Maarif Kütübhânesi ve Matbaası (B.: Maarif Kütübhânesi). Başlı başına büyük bir binâ olan Maarif Matbaasının mükerrer numara taşımasının sebebini anlayamadık.
40 numara, beş katlı beton Nur iş Hanı; içinde Parlar Matbaası, Kanaat Matbaası, lâstik mühürcü, Anten Yayınevi, Radar Reklâm, Öğretmen Sadık-Mürsel Köymen Yayınevi, S. Salmaner, Foto – Film Servisi.
Yokuşun üst sol başında evvelâ İran Konsoloshânesinin kale duvarı gibi yüksek bağçe duvarı uzanır.
1 numara, Uyar Basımevi.
½ numara, Emek Basımevi; Narlı Bağçe Sokağı kavuşağı köşesindedir.
3 numara, üç katlı kâgir binâ; ressim Gündüz Şenay atölyesi bu binâdadır, altında 3/1 numara ile Şerif Tezgeldinni berber dükkânı.
3/2 numara ile Muharrem Akgün’ün Bâbıâli Matbaası.
5 numara, bir katlı kâgir binâ, Ayyıldız Matbaası, Hasan Ayyıldız; Bütün Kitabevi.
7 numara, mücellid.
9 numara, Gayret Matbaası.
11 numara, Fâik Paran Matbaası.
13 numara, Nuri Uçer Cildevi.
15 numara, Zafer Matbaası ve Cildevi.
17 numara, Sinangin Matbaası; 17/1 Akay Basımevi; 17/2 Kaligraf Yervant.
19-21 numara, Samuel Kohen Matbaa Mürekkebleri ve Levâzımâtı.
23 numara, iki katlı kâgir binâ.
25 numara, Türkiye Mücellidhânesi.
27 numara, Anadolu Matbaası; 27/A Riza Coşkun Matbaası; 27/B Genel Sigorta Acentalığı; Genel Kırtasiye ve Matbaa Levâzımâtı.
29 numara, üç katlı kâgir binâ; altında lâstik mühürcü ve tabelâcı.
31 numara, Meti Matbaası, Vâsıf Meti.
33 numara, Ahenk Matbaası.
35 numara; üç katlı kâgir binâ. Pak - Ar Klişe Atölyesi.
37 numara, Matbaa, K. Ütüciyan halefleri; 37/1 Durusoy Matbaası.
39 - 41 numara, Ekspres Matbaası, (eski hurufat dökümhânesi).
43 numara, iki katlı kâgir binâ, içinde ambalâj sandığı imâlcileri istihlâk ve istihsâl kooperatifi; Ada Matbaası; avukat Niyazi Savcı, M. Temel, Hüsnü Açıksöz yazıhâneleri.
Zemini paket taşı döşenmiş olan bu yokuşun hemen tam ortasına rastlayan sokak kavuşakları, günün her saatinde Ankara Caddesi hammallarının açık hava sohbet yeridir; hammal şakaları arasında pervâsız ağızlardan bekâr uşağı hezeliyâtı dökülür. Yokuşun üst başında bir yayma kitabcı da semtin eski ve tipik bir simâsıdır (Eylül 1962).
Hakkı GÖKTÜRK
Theme
Location
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Creator
Hakkı Göktürk
Identifier
IAM060580
Theme
Location
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Description
Volume 6, pages 3344-3346
See Also Note
B.: Maarif Kütübhânesi
Theme
Location
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.