Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
BOYAR (Selim Pertev)
Asker ressam ve muharrirlerden; 1948 de Ankarada Jandarma Basımevinde basılmış “Türk Ressamları, hayat ve eserleri” adındaki bir eserin müellifidir ki aşağıdaki hal tercemesi o kitabdan alınmışdır:
“Arkadaşları arasında Kadıköylü Pertev diye anılan sanatkâr 1897 de Kadıköyünde Hünkârimamı mahallesinde doğmuşdur; babası, Deniz Harb Okulu torpido muallimi deniz çarkçı Albayı İdris Hilmi Beydir; ilk tahsilini Kadıköy İskele Mektebi ile Dârülirfan Mektebinde görmüş, sonra Üsküdarda Toptaşı Askerî Rüşdiyesini bitirmiş, Kuleli Askeri Îdadisine kayd olmuşdur; ilk ciddî resim terbiyesini, iki yıl, Kulelide ressam Sami Yetik’in talebesi olarak görmüşdür. Birinci Cihan Harbinin çıkması ile 1914 de Harbiye Mektebini ikmal etmeden, görülen ihtiyaç üzerine mülâzim rütbesi ile İstanbulda nakliye nümûne bölüğüne tâyin edilmişdi; üç sene kadar bu bölükde nakliye ihtiyat zâbitlerine muallimlik yapmış, 1917 de Yıldızda 1. nakliye taburu bölük kumandanlığına tâyin edilmişdir. 1922 de Anadoluya geçmiş, Jandarma sınıfına nakledilmiş, 1925 den 1929 a kadar Kadıköy, Beyoğlu, Paşabağçesi ve Beykoz Jandarma bölük ve takım kumandanlıklarında bulunmuş, 1929 da Erzuruma tâyin edilmiş, bir sene sonra da tekrar İstanbula dönerek yarım kalan Harbiye tahsilini tamamlamış, ve 1930 da Harb Okulu diploması almışdı...
⇓ Read more...
Asker ressam ve muharrirlerden; 1948 de Ankarada Jandarma Basımevinde basılmış “Türk Ressamları, hayat ve eserleri” adındaki bir eserin müellifidir ki aşağıdaki hal tercemesi o kitabdan alınmışdır:
“Arkadaşları arasında Kadıköylü Pertev diye anılan sanatkâr 1897 de Kadıköyünde Hünkârimamı mahallesinde doğmuşdur; babası, Deniz Harb Okulu torpido muallimi deniz çarkçı Albayı İdris Hilmi Beydir; ilk tahsilini Kadıköy İskele Mektebi ile Dârülirfan Mektebinde görmüş, sonra Üsküdarda Toptaşı Askerî Rüşdiyesini bitirmiş, Kuleli Askeri Îdadisine kayd olmuşdur; ilk ciddî resim terbiyesini, iki yıl, Kulelide ressam Sami Yetik’in talebesi olarak görmüşdür. Birinci Cihan Harbinin çıkması ile 1914 de Harbiye Mektebini ikmal etmeden, görülen ihtiyaç üzerine mülâzim rütbesi ile İstanbulda nakliye nümûne bölüğüne tâyin edilmişdi; üç sene kadar bu bölükde nakliye ihtiyat zâbitlerine muallimlik yapmış, 1917 de Yıldızda 1. nakliye taburu bölük kumandanlığına tâyin edilmişdir. 1922 de Anadoluya geçmiş, Jandarma sınıfına nakledilmiş, 1925 den 1929 a kadar Kadıköy, Beyoğlu, Paşabağçesi ve Beykoz Jandarma bölük ve takım kumandanlıklarında bulunmuş, 1929 da Erzuruma tâyin edilmiş, bir sene sonra da tekrar İstanbula dönerek yarım kalan Harbiye tahsilini tamamlamış, ve 1930 da Harb Okulu diploması almışdır; bu iki yıl içinde bir tarafdan da Güzel Sanatlar Akademisine devam ederek Çallı İbrahim atölyesinde çalışmış ve resim muallimliği ehliyetnâmesi almağa muvaffak olmuşdur. 1931 de yüzbaşılığa terfi etmiş, bir jandarma zâbiti olarak Bursa, Siird ve Maraş vilâyetlerini dolaşmış, 1939 da Ankara Jandarma Genel Komutanlığı mulhaklığını, 1940 da da yine devlet merkezinde Jandarma Gedikli Erbaş Okulu topoğrafya muallimliği ile Jandarma Gedikli Orta Okulu ve Mûsiki Orta Okulu resim muallimliklerine tâyin edilmişdir”.
Eserinin intişar ettiği 1948 yılında bu vazifelerde bulunuyordu. Yine kendi ifâdesidir: “1910 senesindenberi elinden fırçasını bırakmayarak her türlü vazifenin fırsat verdiği anlarda ve hattâ eşkiyâ tâkiblerinde bile resim yapan bu subay ressam, hâlen Ankarada Emekli Subay Ressamlar Birliği genel sekreteri olup, bu birliğin resim sergilerine, Ankara Halkevi ve devlet resim sergilerine eser vermektedir. Güzel sanatlara son derece meftun olan Pertev Boyar, çocukluğundanberi alaturka sazlardan kanun, ud ve tambura, alafranga sazlardan da mandolin, kitara, armonik ve orga çalışmış, ve bilhassa esas sazı olan kanunu ile memleketin alaturka mûsiki muhitinde kendini tanıtmışdır”.
Bâzı tabloları (Rakamlar santim üzerinden tabloların eb’adıdır): Orhanili Camii (50 X 40; Vakıflar Genel Müdürlüğünde); Zonguldak (50 X 40, İller Bankasında); Ankarada Genelkurmay binâsı (40 X 100, Genel Kurmay Kütübhânesinde); Dikmende sabah (60 X 80, Ekonomi Bakanlığında); Ankarada Karacabey Camii (50 X 60, Millî Savunma Bakanlığında); Fenerbağçe (50 X 60, Büyük Millet Meclisinde); Eski Ankara Evi (40 X 60, İçişleri Bakanlığında); Libâde yolu (30 X 40, İş Bankasında); Ankara Fidanlığı (30 X 40, Bayan Nâşide Duru’da); Kalamışda Rizapaşa Yalısı (40 X 100, General Kâzım Karabekir âilesinde); Karacaahmed Sebili (50 X 80, Çalışma Bakanlığında); Kurbağalı Dere (60 X 75, İstatistik Genel Müdürlüğünde); Fenerbağçe (Umumî bir koleksiyonda).
Selim Pertev BOYAR
(Resim : S. Bozcalı)
Theme
Person
Contributor
S. Bozcalı
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Identifier
IAM060167
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Contributor
S. Bozcalı
Description
Volume 6, pages 3039-3040
Note
Image: volume 6, page 3039
Theme
Person
Contributor
S. Bozcalı
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.