EN
Maddeler
İstanbul Ansiklopedisi'nin A harfinden Z harfine tüm maddelerini bir arada inceleyin.
Ciltler
1944 ile 1973 yılları arasında A harfinden G harfine kadar yayımlanmış olan ciltlere göz atın.
Arşiv
Reşad Ekrem Koçu'nun, G ve Z harfleri arasındaki maddelerle ilgili çalışmalarını keşfedin.
Keşfet
Temalar veya belge türlerine göre arama yapın; ilk kez erişime açılan arşiv belgeleri arasında gezinin.
Hakkında
İstanbul Ansiklopedisi
Reşad Ekrem Koçu
Web Projesi
Maddeler
❯
5. Cilt: Bay-Boğ
“BOĞAZİÇİ”
1914 senesinde Şirketi Hayriye tarafından neşredilmiş bir târihçesalnâme (almanak) bu ismi taşır; ki İstanbul Ansiklopedisinin kaynakları arasında, pek çok noksanları bulunmasına rağmen mühim bir eserdir; İstanbul Ansiklopedisi tarafından bilhassa kıymetlendirilen kısmı, şirket ile vapurları hakkında ihtivâ ettiği mâlûmatdır. 19X27 santim eb’adında 8+232 sayfa olan kitap Ahmed İhsan Matbaasında basılmışdır; sonunda 28 sayfalık fransızca bir hulâsası vardır; şu mâlûmâtı ihtivâ etmektedir: Şirketi Hayriyenin kuruluş târihçesi (13 sayfa; kitabın önemli bir kısmıdır; B.: Şirketi Hariye) — Şirketin gelişme devirleri (50 sayfa; kitabın, şirket hakkında pek önemli bilgi veen bir kısmıdır; B.: Şirketi Hayriye) — Boğaziçi (73 sayfa); — Şirketi Hayriyenin nizâmatı umûmiyei esâsiyesi (42 sayfa) — Şirketi Hayriyenin tâlimâtı esâsiyei dâhiliyesi (54) sayfa). Devrin pâdişâhı ve devlet ricâlinin, şirketin kurucularının, şirket müdürlerinin, bâzı meşhur kaptanlarının şirket vapur, müessese ve atölyelerinin resimleri ile tezyin edilmişdir; resimlerin hepsi kuşe kâğıd üzerine basılmış ve metin dışı ilâve olarak verilmişdir. Baskı sayısının çok az olduğunu tahmin ettiğimiz bu tarihçe - salname dayanıklı ve temiz bir cild içinde satışa çıkarılmış olup hâlen sahhaflar çarşısında tesâdif eseri bulunab...
⇓ Devamını okuyunuz...
1914 senesinde Şirketi Hayriye tarafından neşredilmiş bir târihçesalnâme (almanak) bu ismi taşır; ki İstanbul Ansiklopedisinin kaynakları arasında, pek çok noksanları bulunmasına rağmen mühim bir eserdir; İstanbul Ansiklopedisi tarafından bilhassa kıymetlendirilen kısmı, şirket ile vapurları hakkında ihtivâ ettiği mâlûmatdır. 19X27 santim eb’adında 8+232 sayfa olan kitap Ahmed İhsan Matbaasında basılmışdır; sonunda 28 sayfalık fransızca bir hulâsası vardır; şu mâlûmâtı ihtivâ etmektedir: Şirketi Hayriyenin kuruluş târihçesi (13 sayfa; kitabın önemli bir kısmıdır; B.: Şirketi Hariye) — Şirketin gelişme devirleri (50 sayfa; kitabın, şirket hakkında pek önemli bilgi veen bir kısmıdır; B.: Şirketi Hayriye) — Boğaziçi (73 sayfa); — Şirketi Hayriyenin nizâmatı umûmiyei esâsiyesi (42 sayfa) — Şirketi Hayriyenin tâlimâtı esâsiyei dâhiliyesi (54) sayfa). Devrin pâdişâhı ve devlet ricâlinin, şirketin kurucularının, şirket müdürlerinin, bâzı meşhur kaptanlarının şirket vapur, müessese ve atölyelerinin resimleri ile tezyin edilmişdir; resimlerin hepsi kuşe kâğıd üzerine basılmış ve metin dışı ilâve olarak verilmişdir. Baskı sayısının çok az olduğunu tahmin ettiğimiz bu tarihçe - salname dayanıklı ve temiz bir cild içinde satışa çıkarılmış olup hâlen sahhaflar çarşısında tesâdif eseri bulunabilir. Boğaziçi — Bu salnâne - târihçe de uzunca bir makaale olup Mehmed İzzet Bey ile Ahmed Rasim Bey tarafından kaleme alınmış olduğu söylenir. Belediye mektubcusu, merhum Osman Nuri Erginin bize naklettiğine göre, meşrûtiyetin ilk yıllarında Dârüşşefa talebesi için bir Boğaziçi tenezzühü tertib edilmiş, Şirketi Hayriyenin bir ücret taleb etmeden tahsis ettiği bir vapur ile Köprüden kalkılarak Rumeli kıyısını tâkiben yukarı boğaza çıkılmış. Beykoz çayırında öğle yemeği yenildikten sonra ayni vapurla ve Anadolu kıyısı boyunca dönülmüş. Dârüşşefakada muallim olan Ahmed Midhat Efendi bu geziye iştirâk etmiş, Köprüden başlayarak, vapurun önlerinden geçdiği köyleri, yalı boyunda ve sırtlarındaki binâları talebeye teker teker tanıtmıştır. Talebe tarafından kısmen zabtedilen bu uzun vapur konferansı metni Şirketi Hayriye tevdî edilmiş, salnâmeye derc edilirken yine bir Dârüşşefalı olan Ahmed Rasim Bey ile Mehmed İzzet Beyin kalemleri ve şirketce verilen bâzı notlarla ilâveler yapılmışdır. Fakat bu metnin salnâmeye dercinde Dârüşşefakalıların gezisinden bahsedilmemiş, vapur konferansından nakledilen parçalar “Ahmed Midhat Efendi merhum diyorki...” diye belirtmişdir. Makaalenin ilk satırları arasında: “Vakaayii siyâsiyei devletin aldığı şekillere göre Boğaziçi tarihi takallübâtı adîdeye uğramışdır. Bu münâsebetle okuyucuları, vapurlarımızdan biri ile Boğaziçinde târihî, ictimâi, iktisâdi bir tenezzüh icrâ etmeğe dâvet ediyoruz; vapurumuz evvel emirde Rumeli kıyısı çıkacak, bâdehû Anadolu sâhilini tâkib ederek incecekdir” deniliyor. (Bu ansiklopedide Boğaziçi köy, semt ve binâlarının kendi isimlerini taşıyan maddelere bakınız).
Tema
Diğer
Emeği Geçen
Tür
Ansiklopedi sayfası
Paylaş
X
FB
Bağlantılar
→ Kullanım Şartları
→ Geri Bildirim
İstanbul Ansiklopedisi kayıtlarıyla ilgili önerilerinizi istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org adresine gönderebilirsiniz.
TÜM KAYIT
Kod
IAM050761
Tema
Diğer
Tür
Ansiklopedi sayfası
Biçim
Baskı
Dil
Türkçe
Haklar
Açık erişim
Hak Sahibi
Kadir Has Üniversitesi
Tanım
Cilt 5, sayfa 2873
Tema
Diğer
Emeği Geçen
Tür
Ansiklopedi sayfası
Paylaş
X
FB
Bağlantılar
→ Kullanım Şartları
→ Geri Bildirim
İstanbul Ansiklopedisi kayıtlarıyla ilgili önerilerinizi istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org adresine gönderebilirsiniz.
  İş birliğiyle
Kullanım Şartları
Çerez Politikası
KVKK