Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
BİLGE (Tevhid)
Çağdaş Türk sahnesinin ünlü öperet ve komedi artisti; 1919 da İstanbulda doğdu, babası Sultan Reşadın kilercibaşısı Mehmed Sadık Beydir; tahsilini Hayriye Lisesinde yapdı ve halk önünde sahneye de, talebe iken, 1934-1935 ders yılında verilen bir mekteb müsameresinde “Aynoroz Kadısı” piyesinin Kadı rolünde çıkdı. Yine aynı yıllarda Şişli Halk Evinin temsil kolunda amatör olarak çalışdı. Bürhaneddin Tepsinin yazdığı “Ellibin” vodvilinde Agop İnadciyan rolünü aldı. Tepebaşı Bağçesinde Alabanda revüsü oynanır iken, büyük sanatkâr Hazi Körmükcü hastalanmış, rolü kime verilmiş ise muvaffak olamamıştı, nihayet Tevhid Bilge, bu rolü, büyük aktörü aratmıyacak derecede muvaffakiyetle oynadı. “Samoel” piyesinde, yine Tepebaşı Bağçesinde, Ekrem ve Cemal Reşad Bey kardeşler, Safiye Ayla ve Muammer Karacanın huzurunda bir imtihan geçirerek profesionel hayata atıldı. O târihde İstanbulda tam Paris gazinoları gibi çalışan İstanbul Gazinosunun temsillerine iştirâk etti; 1947 ye kadar de Ses Tiyatrosunda çalışdı; Halil Kâmil firmasının çevirdiği “On üç kahraman” filminde Antalyalı Selim, İpek Filmin Ferdi Tayfur rejisörlüğünde çevirdiği “Kerimin çilesi” filminde Ermeni kadın rollerinde oynadı. 1948 de Tepebaşı Bağçesinde Aziz Basmacı ve Rauf Ulukut ile bir skeç topluluğu teşkil “Adam sende de” de ...
⇓ Read more...
Çağdaş Türk sahnesinin ünlü öperet ve komedi artisti; 1919 da İstanbulda doğdu, babası Sultan Reşadın kilercibaşısı Mehmed Sadık Beydir; tahsilini Hayriye Lisesinde yapdı ve halk önünde sahneye de, talebe iken, 1934-1935 ders yılında verilen bir mekteb müsameresinde “Aynoroz Kadısı” piyesinin Kadı rolünde çıkdı. Yine aynı yıllarda Şişli Halk Evinin temsil kolunda amatör olarak çalışdı. Bürhaneddin Tepsinin yazdığı “Ellibin” vodvilinde Agop İnadciyan rolünü aldı. Tepebaşı Bağçesinde Alabanda revüsü oynanır iken, büyük sanatkâr Hazi Körmükcü hastalanmış, rolü kime verilmiş ise muvaffak olamamıştı, nihayet Tevhid Bilge, bu rolü, büyük aktörü aratmıyacak derecede muvaffakiyetle oynadı. “Samoel” piyesinde, yine Tepebaşı Bağçesinde, Ekrem ve Cemal Reşad Bey kardeşler, Safiye Ayla ve Muammer Karacanın huzurunda bir imtihan geçirerek profesionel hayata atıldı. O târihde İstanbulda tam Paris gazinoları gibi çalışan İstanbul Gazinosunun temsillerine iştirâk etti; 1947 ye kadar de Ses Tiyatrosunda çalışdı; Halil Kâmil firmasının çevirdiği “On üç kahraman” filminde Antalyalı Selim, İpek Filmin Ferdi Tayfur rejisörlüğünde çevirdiği “Kerimin çilesi” filminde Ermeni kadın rollerinde oynadı. 1948 de Tepebaşı Bağçesinde Aziz Basmacı ve Rauf Ulukut ile bir skeç topluluğu teşkil “Adam sende de” de musevi çocuğu, “Çifte keramet” de Sakar Ali, “Laçka” da Cideli Cemile olarak bütün İstanbulun alkışını topladı. Aynı senenin kış mevsiminde kurduğu bir toplulukla Anadolunun muhtelif şehirlerini dolaşdı, temsiller verdi ve 12950 de İstanbula döndü. Ses Tiyatrosu ile anlaşarak “Hava Bankası” operetinde Âsım, “Trompetci Râziye” de Sarkız, “Zır Deliler” de Lokman Hekimi, “Zıd Kardeşler” de Yaşar, “Guguk” da Mâhir, “Çifte kavrulmuş” da Sürpik rollerini yaratarak oynadı. 1953-1955 yılarını yine Anadolu turnelerinde geçirdi, bir ara devamlı olarak ankarada temsiller verdi. 1955 de İstanbula döndüğünde Maksim sahnesinde çalışdı; burada sahneye konulan operetlerden “Pantolonsuz Âşık” da Raşid, “İş Birliği”nde Kasım, “Kaynana” da Nâzım,”Hanımlar Terzihânesi’nde Siret,”Saçlarından Utan” da Zeki Toraman,”Cürmü Meşhud” da Hayri, “Deli dolu” da Jozef oldu, ve artık sanatının en üst kademesinde bulunduğunu gösterdi. Sonra Alkazara geçdi; Alkazar sahnesinde “Amerikalı amıca” komedisinde Arman İnadciyan, “Tahta Çanakları” da Mari Yanık.”Paya Hazretlerinde” Şâhin Paşa oldu.
Operet ve komedi sahnesinin artık en seçkin siması olan büyük sanatkâr 1958-1959 senesinde Aksaray Zühal Düğün salonunda bir tiyatro açdı, burada “Mebus olacağım” ve “3 numaralı istimlâk Komisyonu” komedilerini emsalsız muvaffakiyetle oynadı. 1960 de iş adamlarının çocukluk arkadaşı Arslan Barutcu ile Pangaltıda Tan Sinemasında “Sahne” isimli bir tiyatro kurdu; burada ilk olarak sahneye konulan “Suzanın oyunu” komedisinde Said Uslu rolüne çıkdı.
Tevhid Bilge yerli film prodüktörleri tarafından da arandı; 58 yerli filmde rol almışdır.
Hususi hayatında şakacı, mûzubi taklid sanatında emsalsiz, vechen de güzel insan olan Tevhid Bilge, Türk sahne târihinde unutulmayacak isimlerden biridir.
Hakkı Göktürk
Tevhid Bilge
(Resim: B. Şeren)
Theme
Person
Contributor
B. Şeren
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Creator
Hakkı Göktürk
Identifier
IAM050638
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Contributor
B. Şeren
Description
Volume 5, pages 2774-2775
Note
Image: volume 5, page 2775
Theme
Person
Contributor
B. Şeren
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.