Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
BERKİ (Ali Himmet)
Çağdaş türk hukuk âleminin güzide sîmâlarından, hicrî 1299 (Milâdî 1881 - 1882) de Elbistanda doğdu, babası Demircizâde Kadı Osman Efendidir; âilesinin aslı Antalyanın Akseki kazasının Unulla köyündendir; babası hâkimlikle dolaşır iken ilk tahsilini Çorumda yapmış, rüşdiyeyi İbradıda bitirmiş, 1316 da (m. 1898 - 1899), on yedi yaşında iken İstanbula gelerek şöhretli ulemâdan ve Fâtih dersiamlarından kayınpederi Tokadlı Kemerlizâde Şâkir Efendinin ve Kayserili Büyük Hamdi Efendinin rahleli tedrisinde bulunmuş ve 1327 de (M. 1909) icâzet almışdır. Medrese derslerine devam ederken o sıralarda açılan müsabaka imtihanlarında muvaffak olarak “Mektebi Kuzât”a girmişdir, medrese derslerinden icâzet aldığı yıl bu mektebi de bitirerek birincilikle şahâdetnâme almışdır ve Fetvâhâne ilâmat odası mümeyyizliği ile memuriyet hayatına girmişdir; bilgisi nazarı dikkati çekerek ilâveten Medresetül kuzât arâzi kanunu muallimliği vazifesi verilmişdir. 1330 da (M. 1912) Tokad Kadılı ile oranın Bidâyet Mahkemesi İstinaf reisliğine tayin edilmiş, oradan Amasya Kadılığı ile Bidâyet İstinaf reisliğine nakil olunmuş; 1336 da (M. 1917 - 1918) de tekrar Tokad Kadısı ve mahkeme reisi olmuş, oradan Ankara Kadılığına tâyin edilmiş, Ankarada Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti kurulunca Şer’iye ve Evkaf Vekâl...
⇓ Read more...
Çağdaş türk hukuk âleminin güzide sîmâlarından, hicrî 1299 (Milâdî 1881 - 1882) de Elbistanda doğdu, babası Demircizâde Kadı Osman Efendidir; âilesinin aslı Antalyanın Akseki kazasının Unulla köyündendir; babası hâkimlikle dolaşır iken ilk tahsilini Çorumda yapmış, rüşdiyeyi İbradıda bitirmiş, 1316 da (m. 1898 - 1899), on yedi yaşında iken İstanbula gelerek şöhretli ulemâdan ve Fâtih dersiamlarından kayınpederi Tokadlı Kemerlizâde Şâkir Efendinin ve Kayserili Büyük Hamdi Efendinin rahleli tedrisinde bulunmuş ve 1327 de (M. 1909) icâzet almışdır. Medrese derslerine devam ederken o sıralarda açılan müsabaka imtihanlarında muvaffak olarak “Mektebi Kuzât”a girmişdir, medrese derslerinden icâzet aldığı yıl bu mektebi de bitirerek birincilikle şahâdetnâme almışdır ve Fetvâhâne ilâmat odası mümeyyizliği ile memuriyet hayatına girmişdir; bilgisi nazarı dikkati çekerek ilâveten Medresetül kuzât arâzi kanunu muallimliği vazifesi verilmişdir. 1330 da (M. 1912) Tokad Kadılı ile oranın Bidâyet Mahkemesi İstinaf reisliğine tayin edilmiş, oradan Amasya Kadılığı ile Bidâyet İstinaf reisliğine nakil olunmuş; 1336 da (M. 1917 - 1918) de tekrar Tokad Kadısı ve mahkeme reisi olmuş, oradan Ankara Kadılığına tâyin edilmiş, Ankarada Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti kurulunca Şer’iye ve Evkaf Vekâletleri müşâvere heyti âzâlığına tâyin olunmuşdur; bu heyet de bulunur iken ilâve memuriyet olarak Şurâyı Evkaf reisliği yapmışdır. 1922 de Temyiz Mahkemesi âzâsı olmuş, 1933 yılına kadar bu yüksek hukuk müessesesinin Hukuk Dâiresinde Çalışmış, 1933 den 1950 yılına kadar Temyiz İkinci Hukuk Dâiresi reisliğini yapmış, 1950 da altmış beş yaşını ikmâl ettiği için kendi isteği ile emekliye ayrılmışdır.
Bilgisi, iffet ve istikaameti ile türk adliyesinde temiz bir hâtıra bırakmış olan Ali Himmet Berki millî kütüphânemize de kalemi ile hizmet etmiş, “İrs ve İntikal”, “Vakıflar” (2 cild), “Miras ve makaaleler ve tatbikaatı”, “Hukuk Mantığı ve Tefsir”, “Fâtih adâleti”, “İslâm Hukuk” adlarında muhalled eserler vermişdir. Ayrıca mecmua, gazete ve ansiklopedilerde de makaaleler ve hukukî maddeler yazmışdır.
Şer’î hükümlerde büyük otoritedir; eserlerinde yorulmak bilmeyen bir kalem sâhibi ve genç hukukçulara, hâkimlere adâlet yolunda ışık tutan bir mürşid olmuşdur. A. Himmet Berki, türk ruhunun ana temeli olan, cidden mukaddes kaaidelerden teşükkül eden, Osmanlı İmparatorluğunun altıyüz sene hukuk mezvûatını teşkil eden “Ahkâmı Fıkhiye” nini son meşa’lecilerindendir.
H. Basri Erk
A. Himmet Berki
(Resim : Bülend Şeren)
Theme
Person
Contributor
Bülend Şeren
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Creator
H. Basri Erk
Identifier
IAM050315
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Contributor
Bülend Şeren
Description
Volume 5, page 2543
Note
Image: volume 5, page 2543
Theme
Person
Contributor
Bülend Şeren
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.