Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
AZİZMAHMUDEFENDİ SOKAĞI
Üsküdarda İmrahor semti sokaklarındadır, Doğancılar Caddesi ile Açıktürbe Sokağı arasında uzanan gayet uzun bir sokaktır, Doğancılardan yüründüğüne göre sağlı sollu Abdiefendi Sokağı, Azat Yoşuku, Gülfem Sokağı, Kuyu Çıkmazı, Mahkeme Sokağı, Hüdaiavlusu Sokağı, Azizefendi Mektebi Sokağı, Tepsifurunu Sokağı, Açıktürbe Çıkmazı (aslında sokak) ve Açıktürbe Sokağı ile kavuşakları vardır. Doğancılar Caddesinden az meyilli bir yokuş halinde başlar, kaba taş döşeli ve iki arabanın rahat geçebileceği genişliktedir, iki kenarı boyunca sıralanmış ikişer üçer katlı evlerin sokak kapularına hemen umumiyetle üçer, dörder basamak taş merdivenler ile çıkılır, bu evler orta halli ve hali vakti yerinde aile meskenleridir, sokak, günün hemen her saatinde tenha ve sessizdir; Sokak, sırta tırmanıp yokuş sona erince sola doğru geniş bir kavis çizer, burada sağda, isimsiz bir sokakcığın nihayetinde Kaptanpaşa Camiinin yan kapusu görünür, kapunun yanında 1141 tarihli Şehzade Seyfeddin adına yapılmış ve ayna taşına kadar toprağa gömülmüş bir çeşme vardır. Bu çeşmeden sonra sokağın manzarası birden değişir, evler harablaşır, günlük geçim kaygusu içinde çırpınan ailelere inkılâbeder. Soğda Abdiefendi Sokağı kavuşağından sonra manzara tekrar değişir, yine iki sıralı mamur ahşablar görünür. Solda Azat Yokuş...
⇓ Read more...
Üsküdarda İmrahor semti sokaklarındadır, Doğancılar Caddesi ile Açıktürbe Sokağı arasında uzanan gayet uzun bir sokaktır, Doğancılardan yüründüğüne göre sağlı sollu Abdiefendi Sokağı, Azat Yoşuku, Gülfem Sokağı, Kuyu Çıkmazı, Mahkeme Sokağı, Hüdaiavlusu Sokağı, Azizefendi Mektebi Sokağı, Tepsifurunu Sokağı, Açıktürbe Çıkmazı (aslında sokak) ve Açıktürbe Sokağı ile kavuşakları vardır. Doğancılar Caddesinden az meyilli bir yokuş halinde başlar, kaba taş döşeli ve iki arabanın rahat geçebileceği genişliktedir, iki kenarı boyunca sıralanmış ikişer üçer katlı evlerin sokak kapularına hemen umumiyetle üçer, dörder basamak taş merdivenler ile çıkılır, bu evler orta halli ve hali vakti yerinde aile meskenleridir, sokak, günün hemen her saatinde tenha ve sessizdir; Sokak, sırta tırmanıp yokuş sona erince sola doğru geniş bir kavis çizer, burada sağda, isimsiz bir sokakcığın nihayetinde Kaptanpaşa Camiinin yan kapusu görünür, kapunun yanında 1141 tarihli Şehzade Seyfeddin adına yapılmış ve ayna taşına kadar toprağa gömülmüş bir çeşme vardır. Bu çeşmeden sonra sokağın manzarası birden değişir, evler harablaşır, günlük geçim kaygusu içinde çırpınan ailelere inkılâbeder. Soğda Abdiefendi Sokağı kavuşağından sonra manzara tekrar değişir, yine iki sıralı mamur ahşablar görünür. Solda Azat Yokuşu kavuşağında tahini boyalı büyük ev geçen asır sonlarının tipik güzel yapılarından biri olup merhum Tatar Osman Paşanın konak yavrusudur, bu satırların yazıldığı sırada varisleri ikamet etmekte idi. Azat Yokuşu kavşağından yüz adım kadar sonra sokağa doğru keskince bir kavis ile tekrar kırılır ve daralır, solda Hicrî 1140 tarihli bir Sultanmustafa Çeşmesi vardır, ikişer üçer katlı ahşab evler arasından hayli yüründükten sonra sağda Hüdaiazizmahmudefendi Dergâhı ve Camii görünür, manzara şöyledir: Nevşehirli İbrahim Paşanın sır kâtibi Kethüda Mehmed Paşanın güzel bir çeşmesi yanında dergâh ve cami avulsunun mükellef kapusu, yanında Aziz Mahmud Efendinin birer sanat şaheseri olan çeşmeleri; bu mermer kitlesinin karşısında Cennetefendi Türbesi vardır: Azizefendimektebi ve tepsifurunu sokakları ile kavuşağından sonra, sol tarafda bir sıra arsalar, bu arada vaktiyle semtin bir şöhreti olan Mahmudağa Mektebinin arsası görülür. Bu uzun sokağın Açıktürbe Sokağında sona ereceği sıralarda, göz önüne Üsküdarın güzel bir panoraması açılır: Yaz ise, yeşillikler arasında kuş bakışı görünen kırmızı kiremiti ve çoğu boyasız ahşab evler ve beyaz minareler, soldan sağa üç dalga halinde Sultan Tepesi, İcadiye Tepesi ve Toygar Tepesi... Toygar Tepesinde çıkmakla bitmeyen Kuşoğlu Yokuşu... Ve dört âbide, İskele Camii, Yenivalide Camii, Çinili Cami, Eskivalide Camii.. dördünün de bânisi kadın, Kanuninin kızı Mihrimah Sultan, Üçüncü Ahmedin anası Dördüncü Mehmedin hasekisi Gülnûş Emetullah Sultan; Birinci Ahmedin hasekisi, Dördüncü Murad ve İbrahimin anaları ve Dördüncü Mehmedin büyük anası Mahpeyker Sultan; İkinci Selimin hasekisi ve Üçüncü Muradın anası Venedikli Baffo, Nûrbânû Sultan.
Bu sokağın Açıktürbe Sokağı ile olan kavuşağının sağ köşesinde de Onaltıncı Asır Türk yapı sanatının şaheserlerinden Halil Paşa Türbesi vardır, maalesef pek harab bir haldedir: (B.: Halilpaşa Türbesi).
İsmail Ersevim
Theme
Location
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Creator
İsmail Ersevim
Identifier
IAM030796
Theme
Location
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Description
Volume 3, pages 1722-1723
See Also Note
B.: Halilpaşa Türbesi
Theme
Location
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.