Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
AHMED ŞAH KAÇAR
Kaçar hanedanından İran Şehinşahlarının sonuncusu Ahmed Şah, 1919 da bir Avrupa seyahatine çıkmış ve Karadeniz yolile Fransaya giderken İstanbula uğramış, Büyükşehirde on bir gün kadar misafir olmuştur. Aşağıdaki notlar o zamanın gazetelerinden çıkarılmıştır:
1 eylûl 1919 salı:
İran Sefarethanesine çekilen bir telgraf ile Şahın Batumdan hareketi bildirilmiş, Sefarethane ile İstanbuldaki İran tebaası hükümdarlarına parlak bir istikbal merasimi hazırlamışlardı. İstikbal heyeti muteber İran tüccarlarından Zeynelâbidin, Abdülgaffar, Emirzade Rüsul, Halil Şerif ve Hacı İbrahim Ağalardan mürekkepti. Hükümdarı Kavaklardan karşşılamak üzere Seyrisefainin Basra ve Haydarpaşa vapurlarile beş istimbot tutulmuştu. Vapur ve istimbotlarda bandolar vardı. Ahmed Şah sabahleyin saat 10.15 de İngilterenin Sirius kruvazörile Kavaklara geldi. Sirius, arkasında vapur ve istimbotlar olduğu halde gayet ağır bir seyr ile Büyükada önüne geldi. Büyükada otellerinin hepsi Türk, İran, İngiliz ve Fransız bayraklarile donanmıştı. Ahmed Şah karaya çıkar çıkmaz, otomobille, 1909 da İran tahtını kendisine bırakmış olan ve o tarihtenberi Büyükadada Nizam caddesindeki köşkünde ikamet etmekte olan babası Mehmed Ali Şahı ziyarete gitti; babası ve kardeşleri Mahmud ve Mecid Mirzalarla görüştü. Ada iskelesinde ve Mehm...
⇓ Read more...
Kaçar hanedanından İran Şehinşahlarının sonuncusu Ahmed Şah, 1919 da bir Avrupa seyahatine çıkmış ve Karadeniz yolile Fransaya giderken İstanbula uğramış, Büyükşehirde on bir gün kadar misafir olmuştur. Aşağıdaki notlar o zamanın gazetelerinden çıkarılmıştır:
1 eylûl 1919 salı:
İran Sefarethanesine çekilen bir telgraf ile Şahın Batumdan hareketi bildirilmiş, Sefarethane ile İstanbuldaki İran tebaası hükümdarlarına parlak bir istikbal merasimi hazırlamışlardı. İstikbal heyeti muteber İran tüccarlarından Zeynelâbidin, Abdülgaffar, Emirzade Rüsul, Halil Şerif ve Hacı İbrahim Ağalardan mürekkepti. Hükümdarı Kavaklardan karşşılamak üzere Seyrisefainin Basra ve Haydarpaşa vapurlarile beş istimbot tutulmuştu. Vapur ve istimbotlarda bandolar vardı. Ahmed Şah sabahleyin saat 10.15 de İngilterenin Sirius kruvazörile Kavaklara geldi. Sirius, arkasında vapur ve istimbotlar olduğu halde gayet ağır bir seyr ile Büyükada önüne geldi. Büyükada otellerinin hepsi Türk, İran, İngiliz ve Fransız bayraklarile donanmıştı. Ahmed Şah karaya çıkar çıkmaz, otomobille, 1909 da İran tahtını kendisine bırakmış olan ve o tarihtenberi Büyükadada Nizam caddesindeki köşkünde ikamet etmekte olan babası Mehmed Ali Şahı ziyarete gitti; babası ve kardeşleri Mahmud ve Mecid Mirzalarla görüştü. Ada iskelesinde ve Mehmed Ali Şahın köşkü önünde birer İskoçya müfrezesi tarafından selâmlandı. O gece için Ahmed Şaha İsplandid oteli tahsis edilmişti. Önlerinde “Cemiyeti Civânanı İraniyan” yazılı bir levha ile İran tebaası otel önünde toplanmıştı. Otel bahçesinde de Türk bahriye bandosu çalıyordu. Otelin kabul salonu, İstanbulun zengin İranlı halı tüccarları tarafından gayet kıymetli Kişmir şalları ve İran halılarile döşenmişti. Burada İran muteberanını toplu olarak huzurun akabul eden Ahmed Şah: “Vaziyet fevkalâde mucibi memnuniyettir, milleti İraniyanın istikbali münevverdir” dedi. Sonra balkona çıkarak otel önündeki kalabalığa: — Cümlenizden memnun oldum, çok zahmet ettiniz! diye iltifat etti. Başmabeyinci Ömer Yaver Paşa ile Başyaver Miralay Naci Bey huzura çıkarak Altıncı Mehmed Vahideddin adına hoş geldiniz dediler. O gün, Şahı karşılayan heyetlerle matbuata İsplandid otelinde bir öğle yemeği ziyafeti verildi. Şahın maiyetinde yirmi kişiden fazla bulunuyordu, bunların içinde en seçkin simalar amcası Nusratüssaltana Hariciye Nazırı Nusratüddevle, Teşrifat müdür Şehzade Şahabüddevle, Şehzade Mehmed Hüseyin ve hususî tabipleri Hakimüüddevle, Lokmanüddevle idi.
3 eylûl 1919 perşembe:
Sabahleyin Adaya gelen Söğütlü yatı ile Dolmabahçe sarayına çıktı. Orada biraz istirahatten sonra Yıldız sarayına gitti. Altıncı Mehmed Vahideddin tarafından Yıldızda şerefine bir öğle yemeği ziyafeti verildi. Ziyafetten sonra Padişah Şaha murassa İmtiyaz nişanı, Şah da Padişaha Tacı İran nişanını verdiler. Ahmed Şah Yıldızdan Dolmabahçeye döndü; bu sırada evvelâ Vahideddin iadei ziyaret etti, sonra Veliahd Abdülmecid Efendi Şahı ziyaret etti; biraz istirahatten sonra Ahmed Şah otomobille Ihlamur kasrına giderek Abdülmecid Efendiye iadei ziyarette bulundu.
Bir gazeteci, bu ziyaretler münasebetile Ahmed Şahın portresini şöyle çiziyor: Yuvarlak yüzlü, göz kapakları dolgun, siyah gözleri gayet cevval ve nafiz, bıyıkları matruş tahminen yirmi, yirmi bir yaşlarında, bir şey arz olununca çehresi kızarmakta ve etrafına bakınmaktadır, bazan hafifçe dudaklarını ısırıyorlar. Kendisine takdim olunan zevatı yarım bir baş eğmek suretile selâmlıyorlar; kendileri konuşurken, daima önlerine bakıyorlar.
7 eylûl 1919 pazartesi:
İran Sefarethanesinde bir resmi kabul yapıldı; Sefarethanenin sağ salonu Sefaret erkânına, sol salonu tüccaranı mutebereye tahsis edilmişti. Ahmed Şah Adadan Söğütlü yatı ile Dolmabahçe sarayına, oradan otomobille Sefarethaneye geldi.
Sefir Mahmud Han, ve İranın Balkanlar sefiri Bihmen Han tarafından kapıdan karşılandı ve Sefarethaneyi dolduran halk tarafından: “Zindebâd!” duasile alkışlandı. Sefa rethanede verilen ziyafette, Şaha şu yemekler çıkarıldı: Tavuk suyu, börek, kuşkonmaz, levrek, koyun filetosu, tavuk, cilâv hindi kızartması, salata, dondurma, tatlı ve kahve.
Misafiretinin diğer günlerinde Büyükşehrin âbidelerini ve tabiat güzelliklerini görmek için gayri resmî olarak dolaşan Ahmed Şah, 12 eylûl 1919 cumartesi günü, adı matbuata verilmiyen ve sadece süratli bir gemi olduğu bildirilen bir Fransız kruvazörile İstanbuldan Marsilyaya hareket etti. Hastalığı münasebetile Altıncı Mehmed Vahideddine vedada bulunamamış, vedaa Hariciye Nazırını memur etmişti. Ahmed Şah Kaçar, bu seyahatinden bir daha memleketine dönmemiş 1925 de merhum Şehinşah Rıza Pehlevi tarafından tahtından indirilmiş, 1927 de de Pariste ölmüştür.
Bibl. : Gazeteler.
Theme
Person
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Identifier
IAM010955
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Description
Volume 1, pages 467-469
Bibliography Note
Bibl. : Gazeteler.
Theme
Person
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.