Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
AHMED CELÂLEDDİN DEDE
Galata mevlevihânesinin son şeyhi, klâsik Türk musikisi üzerine derin bilgi sahibi; son yüz yıl içindeki mevlevî şöhretleri hakkında zengin hatıraları olan hal tercümesi bilgini; 1853 (H. 1270) de Geliboluda doğdu; babası Gelibolu mevlevihânesi şeyhi Hüseyin Azmi Dededir. Bu zat 1870 (H. 1287) de Mısır mevlevihânesi şeyhi olunca, bu tarihte on yedi yaşlarında bulunan oğlunu da beraber götürdü; Ahmed Celâleddin orada Cami-ül-ezher derslerine devam ederek icazetnâme aldı. Dergâhta da edebiyat ve musiki tahsilini temin etti; klâsik Türk musikisinin en güzel parçaları ile mevlevî âyinlerini ve mevlevihânelerde okunan naatleri öğrendi; Garp notasile Hamparsum notasını sağlam bir şekilde elde etti. Mısır hidivi Birinci Abbasın kölesi neyzen Mehmed Subhi Beyden ney üflemesini tahsil etti; devrinin seçkin neyzenleri arasına girdi. 1873 (H. 1290) de, yirmi üç yaşında çileye girdi, sırasile dergâhın ayakcılık, meydancılık ve kazancılık hizmetlerini gördü. Çilesini doldurduktan sonra kudümzenbaşı, sonra neyzenbaşı oldu. 1893 (H. 1311) de babasını kaybetti; babasının şeyhliği büyük kardeşi Ahmed Bahaeddin Efendiye verildi; Ahmed Celâleddin Dede de bir müddet sonra İstanbula döndü, Üsküdarda bir ev satın alarak yerleşti ve bir münzevi hayatı sürmeğe başladı; 1908 (H. 1326) de vekil olarak, bi...
⇓ Read more...
Galata mevlevihânesinin son şeyhi, klâsik Türk musikisi üzerine derin bilgi sahibi; son yüz yıl içindeki mevlevî şöhretleri hakkında zengin hatıraları olan hal tercümesi bilgini; 1853 (H. 1270) de Geliboluda doğdu; babası Gelibolu mevlevihânesi şeyhi Hüseyin Azmi Dededir. Bu zat 1870 (H. 1287) de Mısır mevlevihânesi şeyhi olunca, bu tarihte on yedi yaşlarında bulunan oğlunu da beraber götürdü; Ahmed Celâleddin orada Cami-ül-ezher derslerine devam ederek icazetnâme aldı. Dergâhta da edebiyat ve musiki tahsilini temin etti; klâsik Türk musikisinin en güzel parçaları ile mevlevî âyinlerini ve mevlevihânelerde okunan naatleri öğrendi; Garp notasile Hamparsum notasını sağlam bir şekilde elde etti. Mısır hidivi Birinci Abbasın kölesi neyzen Mehmed Subhi Beyden ney üflemesini tahsil etti; devrinin seçkin neyzenleri arasına girdi. 1873 (H. 1290) de, yirmi üç yaşında çileye girdi, sırasile dergâhın ayakcılık, meydancılık ve kazancılık hizmetlerini gördü. Çilesini doldurduktan sonra kudümzenbaşı, sonra neyzenbaşı oldu. 1893 (H. 1311) de babasını kaybetti; babasının şeyhliği büyük kardeşi Ahmed Bahaeddin Efendiye verildi; Ahmed Celâleddin Dede de bir müddet sonra İstanbula döndü, Üsküdarda bir ev satın alarak yerleşti ve bir münzevi hayatı sürmeğe başladı; 1908 (H. 1326) de vekil olarak, bir yıl sonra da asaleten Üsküdar mevlevihânesine şeyh oldu; 1910 da da ilâve olarak Galata mevlevihanesi şeyhliği vekâleti ile mesnevi hanlığı vazifeleri verildi; Galata şeyhi Ataullâh Efendinin ölümü üzerine de bu meşhur dergâha şeyh oldu. Tekkeler kapanıncıya kadar bu vazifeyi büyük bir ehliyet ve vekar ile ifa etti; tekkesini kapadıktan sonra kendisi de Üsküdardaki evine kapandı.
Edebiyat ve musiki tarihi bilgini merhum Sadeddin Nüzhet Ergun büyük bir Türk musikisi antolojisi yazar iken Ahmed Celâleddin Dede çok zengin hatıralar tevdi etti.
Celâleddin Dede, şiir ile de meşgul olmuştur, şiirleri bir divan olabilecek kadar çoktur: “Mevlevi âyinlreini yapmak hususunda mühim bir âmil olmuştur, Çargâh, Şetarban gibi bir takım âyinlerin unutulmamasında yegâne âmil olan odur, beste vücuda getirmemiş olmakla beraber pek çok eser meşketmiş, öğrendiği eserler üzerinde hiç bir tahrif yapmağa teşebbüs etmemiştir, nadide ve kıymetli birçok musiki eserlerinin notalarına da sahiptir” diyen Sadeddin Nüzhet Ergun, bu mevlevi şeyhinin şiirlerini de Türk Şairleri adındaki büyük eserinde neşretmiştir. Ahmed Celâleddin Dede Arabca ve Farscaya ana dili gibi sahip; tasavvuf ilminde ise zamanımızın en derin âlimlerinden biri olarak sayılır.
Bibl. : S. N. Ergun, Türk dinî musikisi, II.
Theme
Person
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Identifier
IAM010727
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Description
Volume 1, page 334
Bibliography Note
Bibl. : S. N. Ergun, Türk dinî musikisi, II.
Theme
Person
Contributor
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.