Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
EŞREF EFENDİ (Mehmed)
Geçen asrın ikinci yarısında ve asrımız başında yasamış ve kuvvetli, pervâsız hicivleri ile zamanında çok geniş şöhret sâhibi olmuş bir şâir; aşağıdaki hal tercemesini İbrâhim Alâeddin Gövsa’nın “Türk Meşhurları” isimli eserinden alıyoruz: “1847 de Kırkağaç kazâsının Gelembe (Yayaköy) köyünde doğdu, Usuloğlu Hâfız Mustafa adında bir zâtin oğludur; muntazam tahsil görmedi, medreseyi ilk kademelerinde terketti, biraz arabca, farsca okudu; avam tabakasına mensubdu, yirmibeş yaşına kadar zeybek kıyafetinde gezdi; sonra kâtib olarak kıyâfetini değiştirdi, mal müdürlüklerinde çalışdı, 1878 de İstanbula gelerek imtihanla Fatsa kaymakamlığına tâyin edildi; Çapakçur, Hizan, Ünye, Tirebolu, Karaağaç, Kula, Kırkağaç, Gördes kaymakamlıklarında bulundu. İkinci Abdülhamid devri aleyhinde yazılarından dolayı İstanbulda iki sene habsedildi, 1901 de İzmire gönderildi, oradan Mısıra kaçdı, bir ara Avrupada bulundu; 1908 de meşrutiyetin ilânı üzerine İstanbula geldi, “Eşref” adında bir mizah gazetesi çıkardı, devam ettiremedi; Adana vâli muavinliğine tâyin edildi, az sonra memuriyeti lâğvedilerek açıkda kaldı. Aslında varlıklı bir âileden değildi, yıllarca gurbetde kalmış, perişan, sıhhati bozukdu, içki ibtilâsı vardı, doğduğu kasaba olan Kırkağaç’a çekildi ve 1911 de orada öldü. Doğru özlü, doğru ...
⇓ Read more...
Geçen asrın ikinci yarısında ve asrımız başında yasamış ve kuvvetli, pervâsız hicivleri ile zamanında çok geniş şöhret sâhibi olmuş bir şâir; aşağıdaki hal tercemesini İbrâhim Alâeddin Gövsa’nın “Türk Meşhurları” isimli eserinden alıyoruz: “1847 de Kırkağaç kazâsının Gelembe (Yayaköy) köyünde doğdu, Usuloğlu Hâfız Mustafa adında bir zâtin oğludur; muntazam tahsil görmedi, medreseyi ilk kademelerinde terketti, biraz arabca, farsca okudu; avam tabakasına mensubdu, yirmibeş yaşına kadar zeybek kıyafetinde gezdi; sonra kâtib olarak kıyâfetini değiştirdi, mal müdürlüklerinde çalışdı, 1878 de İstanbula gelerek imtihanla Fatsa kaymakamlığına tâyin edildi; Çapakçur, Hizan, Ünye, Tirebolu, Karaağaç, Kula, Kırkağaç, Gördes kaymakamlıklarında bulundu. İkinci Abdülhamid devri aleyhinde yazılarından dolayı İstanbulda iki sene habsedildi, 1901 de İzmire gönderildi, oradan Mısıra kaçdı, bir ara Avrupada bulundu; 1908 de meşrutiyetin ilânı üzerine İstanbula geldi, “Eşref” adında bir mizah gazetesi çıkardı, devam ettiremedi; Adana vâli muavinliğine tâyin edildi, az sonra memuriyeti lâğvedilerek açıkda kaldı. Aslında varlıklı bir âileden değildi, yıllarca gurbetde kalmış, perişan, sıhhati bozukdu, içki ibtilâsı vardı, doğduğu kasaba olan Kırkağaç’a çekildi ve 1911 de orada öldü. Doğru özlü, doğru sözlü, kimsenin hakkını yemez, fakat cimriliği ile de meşhurdu. Hiciv yolunda edebiyatımızın en yüksek sîmâlarındandır; hususiyeti, hicivlerini şahsî garazla değil, memleket ahvâlinden duyduğu teessürle yazmış olmasıdır. Hicviyelerinin içinde çirkin kelimeler, açık benzetişler vardır, fakat hiç bir bayağı ve iğrenç değildir..”.
Eserleri: “Tercemâni Millet - yahud - Kasîde-i Hürriyet”, “Gibidir redifli resmî dâire ve memurları hicveden kasidesi”, “Ârif Paşa kasidesi”, “Şitâiye kasidesi”, “Teresiye” kasidesi, “Şah - Padişah” kasidesi; kıt’alar, gazeller, beyitler.
Bizce Eşref’in en kuvvetli hicviyeleri “çirkin kelimeler”, tenâsül uzuvları isimleri, ve “açık benzetişler” kullanılmış yazılarıdır; fakat o hicviyeler İ.A. Gövsa’nın verdiği hükmün tamamen aksi, bayağı ve iğrencdir; İranda ve Türkiye’de hükümdarlar tarafından millî meclislerin dağıtılıp kapatılması üzerine yazılmış şu beyitde olduğu gibi bayağı ve iğrenc olmayanları pek azdır :
Bir kolundan Şâh tuttu, bir kolundan pâdişah
.......... ler cebren .......... den Mâderi Hürriyeti
Aynı kabilden şu kıt’asını da Kırkağaç kaymakamı iken bir adamın tapuya havâle ettiği dilekçesi altına yazmışdı:
Herkesin kârhânei âlemde bir gavgaası var
Kırkağaçlı Ahmedin de bir kenef dâvası var
Tam mayıs’da vaz’ı icrâ et bokun îlâmına
Çünki bok dâvasıdır anhâsı var minhâsı var
Kendisi istemediği halde emekliye sevkedildiğinde söylediği beyit:
Önde gencler, maslahatlar (!) hep temiz ellerdedir
Biz tekaaüdlükle pîr olduk çekildik arkaya
Meşhur bir gazelinden:
Erganûn dinlemem bir rindi fevkalâdeyim
Daimâ kanunu berbâd etmeye âmâdeyim
Müstakillen bir hükümdârım kanaat mülkine
Kaydi ikbâlü saadetten fakat âzâdeyim
Hür değildir kimseler hürriyetim mâlûm iken
Bak belâya Eşrafâ ben de esîrî bâdeyim
Bir kızı ve bir oğlu olmuşdur; kızının ölümü acısını tattı; oğlu Mustafa Şâtim babasının yolundan giderek hicivler yazmışdır, şu kıta oğlunundur:
Hicvin ıslah eylemez hainleri
Çünkü artık ihtiyar oldun peder
Râhat et, meydânı gavgaadan çekil
Bâdemâ alçaklara oğlun yeter
Eşref oğlunu da hicvetmişdir:
Ben ölünce demeli ahbâbım
Behresi sövmek için eksikdi
Sıçdı şâirliğe Eşref, gitti
Üstüne oğlu gelip tüy dikdi
Fakat babadır, oğlunun hiciv yolunu tutmasını istememişdir, kendi çekdiği derdü mihnet, perişanlık dilinin belâsı olduğunu bilmişdir:
Gitgide kesbeylesin mahsûli tab’ın intizâm
Olsun eş’arın dahî kuvvetli imânın gibi
İsterim Allâh’dan oğlum hulûsi kalb ile
Sen perişan olma eş’ârı perîşânın gibi
Bibl.: İ. A. Gövsa, Türk Meşhurları; F. Ugun, Şair Eşref
Mehmed Eşref Efendi
(Resim: Kemal Zeren)
Theme
Person
Contributor
Kemal Zeren
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Identifier
IAM100299
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Contributor
Kemal Zeren
Description
Volume 10, pages 5382-5383
Note
Image: volume 10, page 5382
Bibliography Note
Bibl.: İ. A. Gövsa, Türk Meşhurları; F. Ugun, Şair Eşref
Theme
Person
Contributor
Kemal Zeren
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.