Entries
Examine all the Istanbul Encyclopedia entries from A to Z.
Volumes
Browse A to G volumes published between 1944 and 1973.
Archive
Discover Reşad Ekrem Koçu's works for the entries between letters G and Z.
Discover
Search by subjects or document types; browse through archival docs that are open access for the first time.
ERKUT (Osman Cevdet)
Kalem ve kılıc sâhibi askerlerden, hâkim - general; İstanbul Barosu avukatlarından ve Cumhuriyet Senatosu Birinci Devre Kütahya Senatörü; vekaarı ile, iffeti ile, ilim ve irfânı ile seçkin bir sîmâ; 1894 de Rumelide Yakovada doğdu; yüzbaşı Ali Rıza Bey ile Hatice Hanımın oğludur; Üsküb Askerî Rüşdiyesinde, Üsküb İdâdîsinde, Manastır İdâdîsinde okudu, 1912 de İstanbul Harbiye mektebini bitirerek makinalı tüfek teğmeni olarak ordu hizmetine girdi; Balkan Harbinde, Cihan Harbinde, İstiklâl Harbinde cebhelerde muharebelere girdi, en ileri ateş hatlarında bulundu ve bu harblerde rütbesi yükseldi, cebhe arkasında da mühim askerî memuriyetlerde bulundu. İstiklâl Harbi içinde bir geri hizmete alındığı sıra Ankara Darülmuallimininde (Öğretmen Okulunda) edebiyat muallimliği yapdı, asker ve sivil arkadaşları ile “Anadolu Duygusu” adı ile edebî bir mecmua çıkararak bu mecmuanın müdürlüğünü yapdı. Bursanın istirdâdında Bursa Işıklar Askerî Lisesinin yeniden kuruluşunda ilk muallimleri arasında bulundu ve edebiyat muallimliğini yapdı, 1925 de İstanbulda Kuleli Askerî Lisesi Türkçe ve Edebiyat Muallimliğine tâyin edildi, bir müddet sonra Taşkışlada bulunan 5. Piyâde Alayı emrine verildi. İstanbulda bulunduğu bu yıllarda ordu merciinden gerekli izni alarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine...
⇓ Read more...
Kalem ve kılıc sâhibi askerlerden, hâkim - general; İstanbul Barosu avukatlarından ve Cumhuriyet Senatosu Birinci Devre Kütahya Senatörü; vekaarı ile, iffeti ile, ilim ve irfânı ile seçkin bir sîmâ; 1894 de Rumelide Yakovada doğdu; yüzbaşı Ali Rıza Bey ile Hatice Hanımın oğludur; Üsküb Askerî Rüşdiyesinde, Üsküb İdâdîsinde, Manastır İdâdîsinde okudu, 1912 de İstanbul Harbiye mektebini bitirerek makinalı tüfek teğmeni olarak ordu hizmetine girdi; Balkan Harbinde, Cihan Harbinde, İstiklâl Harbinde cebhelerde muharebelere girdi, en ileri ateş hatlarında bulundu ve bu harblerde rütbesi yükseldi, cebhe arkasında da mühim askerî memuriyetlerde bulundu. İstiklâl Harbi içinde bir geri hizmete alındığı sıra Ankara Darülmuallimininde (Öğretmen Okulunda) edebiyat muallimliği yapdı, asker ve sivil arkadaşları ile “Anadolu Duygusu” adı ile edebî bir mecmua çıkararak bu mecmuanın müdürlüğünü yapdı. Bursanın istirdâdında Bursa Işıklar Askerî Lisesinin yeniden kuruluşunda ilk muallimleri arasında bulundu ve edebiyat muallimliğini yapdı, 1925 de İstanbulda Kuleli Askerî Lisesi Türkçe ve Edebiyat Muallimliğine tâyin edildi, bir müddet sonra Taşkışlada bulunan 5. Piyâde Alayı emrine verildi. İstanbulda bulunduğu bu yıllarda ordu merciinden gerekli izni alarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine devam etti, hukuk tahsilini üstün başarı ile bitirerek 1927 de hukuk diploması aldı ve orduda hâkim sınıfına geçdi; Karaköse 1. Süvâri Tümeni hukuk müşâvirliğinde, Ankarada Millî Müdafaa Vekâleti Müsteşarlık Mahkemesi âzalığında, İzmir Müstahkem Mevkii ve Balıkesir 2. Kolordu Kumandanlıkları mahâkim şubeleri müdürlüklerinde, İstanbul 1. Örfî İdâre Kumandanlığı baş hâkimliğinde (2. şûbe müdürlüğünde), Millî Müdafaa Vekâleti Askerî Adâlet Teftiş Kurulu Başkanlığında (bu kurulun ilk ve kurucu başkanı), İstanbul Harb Akademileri kumandanlığı ve 1. Ordu kumandanlığı baş hâkimliklerinde bulundu.
1965 genel seçiminde Türkiye Köylü Millet Partisinin genel kurul adayı olarak Kütahya senatörü seçildi.
Nazîre (Kaya) Hanım ile evlenmiş ve üçü kız biri erkek dört evlâd sahibi olmuşdur; kızlarından biri küçük yaşda vefat etmiş, Süheylâ Erkut yüksek iç mimar, Leylâ Ünyeli evli ev kadını, oğlu Necdet Erkut bankacı - sigortacıdır.
Hâkim - General Cevdet Erkut kıs abir hastalığı müteâkıp 14 Kasım 1966 da vefat etti, Zincirlikuyu kabristanına defnedildi.
Almanca ve fransızca bilirdi. Fıtrî bir istidad ile güzel resim yapardı; dikkate değer yağlı boya tabloları bırakmışdır. Edebî dergi ve gazetelerde çıkmış hikâyeleri vardır. Çocukluğunun geçdiği imparatorluk Rumelisini çok iyi bilirdi ve oradaki Türk cemaatinin eriyiş acısını ve hicret perişanlığını çok derinden duymuşdu, hâtıralarını kalem diline vereceği sırada vefâtı büyük kayıbdır.
Çok nâzik, çok çok terbiyeli, güzel bir yüze sâhibdi; o kadar asâletli vekaara sâhib idi ki, sokağa sivil esvabla değil, pelâspare içinde bile çıksa görenler hiç tereddüd etmeden bu adam bir paşadır derdi.
General Osman Cevdet Erkut
(Resim: Sabiha Bozcalı)
Theme
Person
Contributor
Sabiha Bozcalı
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.
TÜM KAYIT
Identifier
IAM100021
Theme
Person
Type
Page of encyclopedia
Format
Print
Language
Turkish
Rights
Open access
Rights Holder
Kadir Has University
Contributor
Sabiha Bozcalı
Description
Volume 10, pages 5200-5201
Note
Image: volume 10, page 5200
Theme
Person
Contributor
Sabiha Bozcalı
Type
Page of encyclopedia
Share
X
FB
Links
→ Rights Statement
→ Feedback
Please send your feedback regarding Istanbul Encyclopedia records to istanbul.ansiklopedisi@saltonline.org.